Vaivat, vammat ja kolotukset

Keskustelua frisbeegolfista

Valvoja: HALLITUS

Avatar
Jaani
Viestit: 3077
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja Jaani » Ti 07 Helmi 2012, 0:02

Avaan topikin frisbeegolfvammoille, koska kaikille niitä jonkun verran on tullut, ja jostain aistin, että omalle topikille olisi kysyntää. Saa avautua oudoista vaivoista, mitkä ovat heittämisestä tulleet tai vaikuttavat heittämiseen. Lisäksi olisi kiva, jos tietäisi vinkin tämän vaivan hoitoon tai ehkäisyyn.

Itse olen vaivoista kärsinyt melkein aina, ja pahimmin homma mättää alaselästä. Vinkki: huolellinen lämmittely JOKA KERTA. Jalkojen heiluttelua, potkuja ilmaan ja pientä venytystä. Ei joskus, vaan aina ennen heittotreeniä. Myös alaselkäpenkki salilla on hyvästä ja säännöllinen takareisien ja pakaroiden venyttely.

Mites muilla?

letiss
Viestit: 416
Liittynyt: Ke 05 Syys 2007, 9:46

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja letiss » Ti 07 Helmi 2012, 9:09

Ainakin wanhemmalla iällä heittolajeissa tärkeimmät lämmittelyn alueet ovat
takareidet ja nivuset. Kovin moni on nykyään sitä mieltä, ettei venyttelyt ennen
suorituksia ole mitenkään IN, mutta siis aktivoiva lämmittely on päivän sana. Tässäkin
kirjoituksessa huokuu vanha elämän viisaus "älä tee niinkuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon" :)

Olen jonkin verran käynyt erilaisissa koulutuksissa, joissa on käyty läpi (nuoriso) urheilijoiden harjoittelua
ja aina niissä on ollut myös osio "ennen harjoitusta". Täytyy sanoa, että tieto ko. asian suhteen on
muuttunut kovasti viimeisen 10v aikana.

Tapanote
Toiminnanjohtaja
Viestit: 8703
Liittynyt: To 10 Syys 2009, 8:44
Oikea nimi: Tapani Aulu
Seura: Tomoottajat Disc Golf
Paikkakunta: Turku

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja Tapanote » Ti 07 Helmi 2012, 9:26

Jaani kirjoitti:Vinkki: huolellinen lämmittely JOKA KERTA. Jalkojen heiluttelua, potkuja ilmaan ja pientä venytystä. Ei joskus, vaan aina ennen heittotreeniä. Myös alaselkäpenkki salilla on hyvästä ja säännöllinen takareisien ja pakaroiden venyttely.

Mites muilla?
Tässä on yksi hyvä dynaaminen lämppärutiini: http://www.youtube.com/watch?v=Lj_t5TmmDnA Tulee lämmin pelkästä katselemisestakin, mutta toimii hemmetin hyvin. Itse suosin lisäksi jumppakumeilla lämmittelyä niin sisätreeneissä kuin ennen kierrosta radallakin. Ja tietysti jos on mahdollisuus tehdä keppi/tankojumppa ennen treeniä, niin vielä parempi.

öre
Viestit: 23
Liittynyt: Ti 07 Syys 2010, 10:49
Oikea nimi: Ari lehtinen
Seura: Rauman Frisbee

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja öre » Ti 07 Helmi 2012, 10:11

On se vaan kumma et mitä enemmän tulee ikää niin sitä vähemmän tulee tehtyy noit alkulämmittelyjä. Vaik tarttis olla just melkeen päinvastoin. Ihmeen vähän on kyllä tullu mitään vammoja. Yläselkä nyt on aina vähän jumissa. Et ei oo tullu mitään varsinaista heittotaukoo. Mul on kyl henkilökohtasest pahimpii noi liukastumiset. Esim. mutanen heittopaikka ja siitä persiilleen. Tuloksena viiden viikon sairasloma. Vasemman käden etu ja keskisormi jäi rungon alle ja ympäri tietenkin. Hyvin se lääkäri ties et se on sormen eka nivel kolme kk, toinen nivel yhdeksä kk, ja rystynivel vuosi ennen ku on kunnossa. Mutta onneks se oli "vaan" vasen käsi. Ei heittokäsi. Toi video on kyllä hirveen hyvä tohon alkulämmittelyyn. Kun vaan olis aikaa.... :wink:

Tapanote
Toiminnanjohtaja
Viestit: 8703
Liittynyt: To 10 Syys 2009, 8:44
Oikea nimi: Tapani Aulu
Seura: Tomoottajat Disc Golf
Paikkakunta: Turku

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja Tapanote » Ti 07 Helmi 2012, 10:15

öre kirjoitti:Ihmeen vähän on kyllä tullu mitään vammoja.:
Tossa näkyy syy, miksi et vielä ole lisännyt lämmittelyä reilusti. Sitten kun alkaa joka paikka olemaan tohjona ympäri vuoden, niin lämmittelyä on pakko lisätä että pystyy edes tekemään sen itse suorituksen. Kun parikymppisenä saa ortopedltä kuulla, että "ei näistä nilkoista ja ranteista enää hyviä saa edes leikkaamalla kun nää röntgenkuvat on tällaista valkoista mössöä", sitä joutuu kummasti enemmän järkeilemään rutiinejaan.

öre
Viestit: 23
Liittynyt: Ti 07 Syys 2010, 10:49
Oikea nimi: Ari lehtinen
Seura: Rauman Frisbee

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja öre » Ti 07 Helmi 2012, 11:23

Yks asia mikä mulle(jo melkeen yli-ikämies) on ollu erittäin hyvä värkki, vammojen ehkäsyyn kenties, on niinkin yksinkertanen ja halpa vempain kun rekkitanko makuuhuoneen ovessa. Siinä tulee roikuttua ja venyteltyy päivittäin. Suosittelen kyllä lämpimästi kaikille.

Juuzou
Viestit: 11
Liittynyt: Ma 19 Syys 2011, 13:32
Oikea nimi: Juuso
Seura: Muu frisbeeseura

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja Juuzou » Ti 07 Helmi 2012, 12:13

Pakko kertoa nyt oma frisbeegolf vammani:

Kiekko lensi pari metrisen aidan yli.. Kiipesin yli ja hain kiekon.. Kun kiipesin takaisin, hyppäsin parin metrin aidan päältä niin, että sormessa ollut sormus jäi aitaan kiinni. Tämähän sitten kuori vasemman käden keskisormesta ihoa ja lihaa rullalle sen verran mukavasti, että luu näkyi.

Tarinan opetus: älä heitä kiekkoja aidan yli ja älä käytä sormuksia jos aiot hyppiä aidan päältä :)
Viimeksi muokannut Juuzou, Ti 07 Helmi 2012, 15:13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

MikkoS
Viestit: 297
Liittynyt: Ma 25 Loka 2010, 11:21
Oikea nimi: Mikko Setälä

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja MikkoS » Ti 07 Helmi 2012, 14:27

No hyi nyt v*ttu! :shock:
Huomaan heti putterin irrotessa kädestä, että "aha, tuonneko olinkin menossa" - roberd

jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja jiiärrä » Ti 07 Helmi 2012, 23:08

Autsh! Piipolle kävi melkein puoliväli tuon ja pahimman fribaonnettomuuden väliltä, mitä olen kuullut. Olikohan se viime vai edellisvuonna, kun joku koditon jenkeissä kiipesi rakennustyömaan aidan yli ja hän putosi kuoppaan ja kuoli. Tämä epäonnen soturi ei ollut pelaaja, eikä ollut hakemassa pelaamassa olevan kaverin kiekkoa, vaan näki hylätyn kiekon ja meni omin päin hakemaan kiekkoa. Piippo saa itse olla kertomatta omaa juttuaan, jos haluaa.

Jaani, kun en ole varma, kerroinko sulle näitä alaselän vinkkejä, kirjataan yleisen hyvän nimissä. Ensinnäkin Jaanin harrastama uinti tekee gutaa selälle, kuten tangossa roikkuminen ja voimistelu. Joogakin skulaa. Eritoten palm tree, alligator sekä cobra poseeraukset. Ihan killeri alkulämmittely/kivun poistaja on pyrkimys laittaa kämmenet maahan, kun jalat ovat yhdessä polvet suorana. Siitä kun vie jalat vähän hartioita leveämpään stanssiin ja pyöristää alaselän pyöreäksi kuin kissalla ja vie peffan kauas taakse ja roikuttaa ylös alas nytkyttäen yläruumista, tekee nannaa. Ainoa sitä parempi lääke on niin nopeasti kipua poistava kuin tuelvia ongelmia ennaltaehkäisevä. Se on syvien vatsalihasten voimistaminen. Palm tree auttaa siinä, mutta se on monipuolisempi liike, mutta tehottomampi syvälle vatsalihakselle kuin dedikoitu treeni.

Syvän vatsalihaksen treenaamisella saa aika pahankin alaselkäkivun lievitettyä/pois parissa minuutissa. Usein selkäkipu johtuu hapen puutteesta kudoksissa ja siksi nykyään lääketieteessö usein suositetaan makuulevon sijaan hyvinkin pian ongelmien alun jälkeen kevyttä verenkiertoa auttavaa liikuntaa. Kun syvän vatsalihaksen treenissä puristetaan lihasvoimin veret kiertämään, apu on tosi nopea. Lisäapuna on se, että puristaminen oikoo mahdollisesti virheasentoon menneitä selkänikamia. Näitä vinkkejä sain selkärankavammaani fysiatrilta ja toimii.

Lisäksi muotoillut/ruumiin mukaan muotoutuvat sängyt tai sijauspatjat auttavat hieman. Selällään nukkuminen auttaa myös vs muut asennot. Kun on oikein paha tilanne päällä, on lepuutettava selkää ensipuna ja silloin joko kyljellään makaaminen ja selän täydellinen rentouttaminen tai lantion ja polven nivelien kääntö 90 asteen kulmiin jalat tuettuna ja selän lepuuttaen toimii. Kaikki eivät osaa rentouttaa alaselkäänsä pelkässä selinmakuussa tarpeeksi, jotta päästäisiin yhtä hyvään rasituksen poistoon selältä kuin em. kikoilla saa aikaan.

Lihastasapaino on tärkeää tulevien ongelmien välttämiseksi. En ole ainoa, jolla on vahvemmat lihakset heittokäden puolella. Tällöin selkäranka taipuu, kun vahvemmat lihakset ovat usein jäykemmät ja lyhyemmät ja vääntävät ryhtiä kallelleen. Voimapallon viskominen heittosuunnan vastaiseen suuntaan auttaa lihastasapainon säilyttämisessä. Jos treenaa punteilla, pitäisi treenata vastalihaksia etu/taka ja vasen/oikea akselien molemmin puolin.

Mä en ole lääketieteen ammattilainen, enkä koulutettu muuta kuin kovimman kautta tällien vastaanottajana.

jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja jiiärrä » Ti 07 Helmi 2012, 23:10

Mä kuulun pakosta monia venyttelyitä ja verryttelyitä tarvitsevaan porukkaan. Ei pelkästään vammojen ja kipujen välttämiseksi, vaan myös heittopituuden ja tarkkuuden lisäämiseksi. Mä joudun tekemään myös palauttavia treenejä.

Hans Wäkevä
Viestit: 75
Liittynyt: Ti 04 Loka 2011, 9:07
Oikea nimi: Mikko Laihonen
Seura: Frisbeegolfseura 7k
Paikkakunta: The one and only, Turku

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja Hans Wäkevä » Ti 07 Helmi 2012, 23:41

Keväällä vuoden ensimmäisten kierrosten jälkeen, on yleensä ollu käsi hellänä, varsinkin kyynärpää, kunnes taas tottuu rasitukseen.

Käyn yleensä aina saman venyttely rutiinin läpi ennen kiessin alkua, venyttelen molempia käsiä selän taakse, kierrän ranteita ees taas yms. En mitenkään sen pidempään venyttele mut sen verran et saa paikkoja vähän auki.

Kyl toi venyttely kannattaa ennen heittämistä ni ehkäsee hyvin kaikkia mahdollisia vammoja mitä voi tulla jos kylmiltään alkaa täysil repimään :)

Uzah
Viestit: 40
Liittynyt: Ke 26 Loka 2005, 12:30
Oikea nimi: Juuso Ketonen
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Sörnävitch

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja Uzah » Ke 08 Helmi 2012, 7:58

Kiertäjäkalvosimen olen saanut rikki pariin otteeseen lähinnä DDC kiekkoa heittäen (väärin). Sitten tukijalan polvi on kipeä ajoittain mutta se on vain veikkaus että syy on Friban.

MikkoS
Viestit: 297
Liittynyt: Ma 25 Loka 2010, 11:21
Oikea nimi: Mikko Setälä

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja MikkoS » Ke 08 Helmi 2012, 9:10

En muista hehkutinko tätä täällä jo aiemmin, mutta kyllä männävuoden hittituote kahvakuula on omiaan keskivartalon vahvistamiseen. Itellä ollut joku 6-7 vuotta epäsäännöllisen säännöllisessä käytössä ja vaikken pyykkilautavatsaa omaakaan (tai on se tuolla mukavasti lämmittävän rasvakerroksen alla) niin kyljet ja selkä on sellasessa kuosissa ettei tarvi sieltä kipuilla, never. Ja jos tarvii johonkin toimintaan voimaa selästä ja/tai kyljistä, tietää että siellä on mistä ottaa. Alottaa vaan varovasti perusliikkeillä etuheilautus, tempaus ja rinnalleveto (mutta riittävän isolla kuulalla eli miehet 16kg, se ei ole käsipaino!) ja sit kun hommaan on tuntu niin ettei ole vaarantavien virheiden riskiä, on internetin ihmeellisessä maailmassa loputtomasti liikkeitä, tai voi kehitellä niitä itsekin.

Ihmelaite se ei ole, eli ei se lihaksia treenauta sieltä sängyn alta käsin, mutta se tekee ihmeitä.

Ja nyt saat kaupanpäälle pienemmät kahvakuulat veneeseen, asuntovaunuun ja kesämökille! [/mainos]
Huomaan heti putterin irrotessa kädestä, että "aha, tuonneko olinkin menossa" - roberd

jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja jiiärrä » Pe 10 Helmi 2012, 12:35

Yksi hyvä pikakeino ristiselkäkipujen ensihoidossa on ottaa kaksin käsin kiinni puusta, ovenkarmeista jne. ja nojata peffalla kauas taakse ja alas jalat, selkä ja kädet suorina lantiosta taittaen. Se on poikkitangon puuttuessa lähes saman asian ajava kikka. Ja käytettävissä kaikilla radoilla. Ainakin sellaisilla, joilla kannattaa pelata. Puuton rata=ei kiitos, jos haastetta ei ole muuten. Kuten kanjonin seinät tai luola. Kivoja videoita em. tapauksista Youtubessa.

Noukka
Viestit: 1066
Liittynyt: Su 01 Loka 2006, 20:35

Re: Vaivat, vammat ja kolotukset

Viesti Kirjoittaja Noukka » Pe 10 Helmi 2012, 23:23

Oltiin poikien kanssa 13. marraskuuta isänpäiväkierroksella. Hangossa väylällä C-6 tiin etureunassa on tukki, jota ennen keinonurmi loppuu. Otin vauhtia ja tukijalka meni pitkäksi tälle tukille ja sitten mentiin. Liukastuminen, pyörähdys ilmassa ja pääkopsahti kallioon. Heittokäsi jäi oman ruumin ja kallion väliin. Päähän tuli verta vuotava ventti ja se oli hetken aikaa suurin huoli. Sitten vilkaisin kättäni ja se oli jotenkin luonnottoman näköinen. Luu pullisteli ihon alta. Ei muuta kuin sairaalaan, jossa erittäin kivuliaasti vetivät luut paikoilleen ja laittoivat kipsin. Viikon päästä uudestaan ja luut eivät olleet vieläkään oikeassa asennossa, joten uusi vielä kivuliaampi murjominen luiden paikalleen saamiseksi. Taas viikko ja todettiin, että leikkaus edessä. Käsi leikattiin ja luut laitettiin paikalleen metallilevyn ja ruuvien avulla. Parin kuukauden sairasloma päättyi kuukausi sitten ja viikon päästä aion lähteä kokeilemaan varovasti hallille heittämistä. Tarinan opetus: Muistakaa tarkistaa askel merkit !!!! 8)

Vastaa Viestiin