Kenkien merkitys frisbeegolfissa

Keskustelua frisbeegolfista

Valvoja: HALLITUS

Avatar
Lehtoted
Viestit: 1220
Liittynyt: To 14 Helmi 2013, 10:01
Oikea nimi: Teemu Lehtomäki
Seura: Frisbeegolfclub Keinukallio ry

Kenkien merkitys frisbeegolfissa

Viesti Kirjoittaja Lehtoted » Ke 17 Huhti 2013, 22:40

Välineurheilua tämä laji on parhaasta päästä. Monet hifistelee kiekkojen parissa, mutta mitenkä muu varustus. Omaa pientä mieltäni on askarruttanut pitemmän aikaa mikä kenkämalli mahtaa olla suosituin lajin parissa? Pitääkö olla korkeaa vartta vai ehdottomasti matala? Vedenpitävä vai ei? Minkälainen pohja antaa parhaan pidon? Omat kenkäni kun ei tunnu kestävän lajin rasitusta yhtä kautta pitempään vaikka laatujalkineita käytänkin.

Kertokaapa mikä on oma suosikkinne ja miksi.

Avatar
tuminoid
Site Admin
Viestit: 4244
Liittynyt: Ke 09 Kesä 2010, 13:45
Oikea nimi: Tuomo Tanskanen
Seura: Karkkilan Frisbeegolfkerho
Paikkakunta: Nummela

Re: Kenkien merkitys frisbeegolfissa

Viesti Kirjoittaja tuminoid » To 18 Huhti 2013, 4:59

http://frisbeeliitto.fi/keskustelu/view ... f=4&t=1001

Ei ne kengät kestä kellään. Menee pari paria vähintään ei-neuvolassa punnittavana.

jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Kenkien merkitys frisbeegolfissa

Viesti Kirjoittaja jiiärrä » To 18 Huhti 2013, 13:51

Superpitävät kengät tuppaavat olemaan vaarallisia, jos vikassa askeleessa jalka on liian tasaisesti maassa. Kenkä jää paikalleen ja nilkasta ylös nivelet ja selän nikamat vääntävyt vähintään niskaan asti. Voi loppua ura kerrasta pahimmillaan, jos repii nilkan tai polven päreiksi. Viiveellä tulkevia kulumia tulee tuolla tavalla myös. Liian liukkailla kengillä taas spagaatissa liukastumisen jälkeen voi repeytyä jalan lihakset turhan helposti ja heittämisessä ei ole itseluottamusta, kun ei tiedä, liukuuko, vai ei ja silloin sivusuunnan hallinta riippuu vain kompensaatioiden nopeudesta. Eli aika ohkaista on nimimerkillä Suomen pahin sutija.

Kun alustoja on niin paksusta lanaantuneesta nurmesta, ettei mikään pohjakuvio yletä maahan ja usein paksun nurtsin alla on kastetta ja toisessa päässä spektriä on kiviä tai liukasta betonia pahimmillaan hiekalla ja kivillä=kuulalaakereilla surffaus sekä toisessä päässä kumia, ei oikein mikään kenkä ole kaikkialla riittävän pitävä, muttei liian pitävä. Minimalistikengissä matala kantapää helpottaa kummasti kantapäällä pyörähtämistä ja sen opiskelua. Muutenkin kevyempinä niillä on kätevämpi juosta ja ei tule niin ähky, kun ei ole niin paljon kuormaa nostettavaksi joka askeleella. Vibram Spyridon voi olla monissa paikoissa liiankin pitävä ainakin uutena, mutta muuten näppärältä vaikuttaa. En ole tehnyt kuin kaupassa heittoliikkeen nuo jalassa ja sen perusteella on ok kompromissi. Minimalistikengissä löytyy ohuemmallakin pohjalla olevia kenkiä, mutta juuret, kivet yms. maastossa vastaan tuelvat esteet tekevät aiemmassa liukkaampipohjaisessa (liian liukas makuuni) Komodosport mallissa riittävän kipeää. Pohjan paksuus, pehmuste ja jäykkyys on samaa luokkaa molemmissa. Minimalistikengissä on normaalin muotosiakin kenkiä, joissa varpaita ei ole eritelty eri lokeroihin toisistaan, joten ulkonäön puolesta ei tule ongelmaa. Varvastossut ovat aika kuumia kesällä, jos ei ole sukkia jalassa ja varvassukkia on olemassa. Ne ovat tehokkaita hautumisen estäjiä.

Spyridonissa on sellainen probleema, ettei siinä ole paksua pohjakuviontia. Kalvokengät ovat vähemmän hengittäviä ja kuumempia kuin normikengät, mutta heinäkuussa voi Helsingissä Talissa olla klo 13 maa märkänä aamukasteessa varjoisissa paikoissa. Riippuu paljon missä ja milloin pelaa, tarvitseeko vedenpitävyyttä. Jos käyttää normikenkiä ja sateen tullen vetää jalkaan vedenpitävät sukat, kenkä kastuu läpi ja hörppii mutavelliä ja haisee helposti namilta ja on hankala siivota hajuttomaksi jopa silloin, kun lyö mutakylvyn jälkeen ensitöikseen kotiin paluun jälkeen kengät likoamaan.

Aktiivikisaajalle vedenpitävyys jaloissa ei ole paha juttu ja tuollaiset kesät pitkittävät kummasti heittokautta. Se on isoin ilo vedenpitävistä varusteista. Hyvä kompromissi erilaisiin maastoihin märälläkin kelillä on kalvollinen korkeilla aggressiivisesti muotoilluilla pohjakuvioinneilla (osoittavat eri suuntiin edessä ja takana) varustettu Vivobarefoot Off Road. tuntuisi kestävän kauden, siis pidennetyn sellaisen, kun vedenpitävien sukkien kanssa voi pelata pikkupakkasissakin. Jopa kahden kiessin kisan varrettomalla versiolla, kun Sealskinzin alla on lämmin sukka. Vivo kuuluu minimalistiperheeseen ja siinä ei ole varpaita eritelty ja se tulee muita minimalistikenkiä paksumman irrotettavan sisäpohjallisen kanssa, joten iskunvaimennus on parempaa tasoa. Jalat kärsivät tälleistä kaikkein minimalistisimmilla kengillä. Olympiatason keihäänheittäjä kalliilla erikoisalustalla ja järeämmällä kengällä tykännee kengän pehmusteista, kun vika askel saa tukijalkaan tonnin painon päälle. Minimalistikengät ovat paljon huonommin iskunvaimennettuja. Tekniikasta riippuen frisbeegolfissakin voi tulla aika raju tälli jalalle vikassa askeleessa varsinkin, sillä jalan hetkittäinen pönkkäys, kuten keihäänheitossa on iloinen asia toimiessaan.

Vivossa pohja kulunee aika rajusti ainoana kenkänä kauden aikana menettäen paljon pidosta, mitä kuluva pohjakuvio alun perin antaa. Olen käyttänyt tuota vain liukkaalla tai märällä säällä yhden kauden aikana ja pohja kärsi jo aika tavalla. Yleiskäyttöisyydessä en ole vielä löytänyt parempaa, mutta jenkeissä löytyy muidenkin normimuotoisten minimalistikenkien faneja. Luulisin silti yleiskäyttöisyyden ja useimmille sopivimman paksumman pohjan ja pehmusteen tekevän tuosta kengästä vähiten jurppivan käyttää suurelle fribayleisölle.

Makuja on monia, joten yhdelle korkea kova korko ja toiselle matala koroton kova tai pehmeä pohja pintakuviolla tai ilman sopii parhaiten. Kukaan ei voi sanella toiselle, mistä hän tykkää tai hyötyy. Painot vaihtelevat, kuten jalan koko, paine per neliösentti maassa olevaa kengän pohjaa, juoksunopeus, taakse kurotuken määrä, tehon tuotto yms. määrittävät pitotarvetta kuivuuden ja radan pintamateriaalien ja muotojen lisäksi. Mikään ei voi olla paras kaikille kaikkialla. Siksi on hyvä, että tarjolla on moneen lähtöön kenkiä. Jengi kehui Atlantin takana Merrelliltä malleja, joita Suomen Merrell ei tuo tänne grr... Onneksi Vivo on jo aika näppärä. Vähän voisi olla pohjan materiaali pehmeämpi, mutta pohjakuvioinnin kesto saisi olla selvästi parempi.

Ei kai ole muuta mahista kuin lukea käyttäjäarvioita ja kokeilla jalkaan erilaisia kenkiä ja tehdä ainakin kiekottomia koevetoja kaupassa. Pitäen silmällä pitoa ja liukastumisia kaikilla kengillä radoilla eri säissä, jotta näkee, minkälainen kenkä sopii sinulle parhaiten.

letiss
Viestit: 416
Liittynyt: Ke 05 Syys 2007, 9:46

Re: Kenkien merkitys frisbeegolfissa

Viesti Kirjoittaja letiss » To 18 Huhti 2013, 14:00

Jos pelaa hiekkamaastossa (esim. nummelanharju), niin ainoa kenkä, joka kestää on futiskenkä. Se ei myöskään ole liian
pitävä ko. alustalla.

Sillä ei tosin tee mitään esim. Talin betoni tiilaatoilla.....

MikkoS
Viestit: 297
Liittynyt: Ma 25 Loka 2010, 11:21
Oikea nimi: Mikko Setälä

Re: Kenkien merkitys frisbeegolfissa

Viesti Kirjoittaja MikkoS » To 18 Huhti 2013, 16:43

TL;DR

en tienny että kengistäki saa wall of textin.

maastojuoksutyyppiset kengät itellä lempparit. joku kalvo niissäki, kestää edes hetken kastetta. joku kehu vedenpitävät sukat taivaisiin, sellaselle kulutukselle joutuu popot tässä että mikään kalvo ehjänä edes kesää pysy.
Huomaan heti putterin irrotessa kädestä, että "aha, tuonneko olinkin menossa" - roberd

Vastaa Viestiin