Uudet tulokkaat radoilla ja kilpailuissa

Keskustelua frisbeegolfista

Valvoja: HALLITUS

MikeDGH
Hallituksen jäsen
Viestit: 937
Liittynyt: Ti 22 Tammi 2013, 22:59
Oikea nimi: Mikko Wikman
Seura: Disc Golf Hyvinkää
Paikkakunta: Söderkulla

Uudet tulokkaat radoilla ja kilpailuissa

Viesti Kirjoittaja MikeDGH » Su 28 Helmi 2016, 10:41

Olen aikaisemminkin nostellut kirjoituksillani esille lajiin liittyviä asioita, joilla pyritään iskostamaan lajin etikettiä kaikkien mieleen ja tekemään lajista entistäkin mukavampaa meille kaikille harrastajille. Olen avannut keskustelua eri kanavien kautta mm. roskaamisesta, sääntöjen noudattamisesta ja kilpailunjärjestäjän velvollisuuksista. Nyt kun uusi kisakausi lähestyy kovaa vauhtia, niin Miken teesisarjassa voisin nostaa esille uusien kilpailijoiden kannustamisen ja mukavaan kilpailuympäristöön ohjaamisen.

Tämä tärkeä aihe on noussut esille jo viime vuodenkin puolella sekä viikkokisojen että PDGA-kisojenkin osalla. Ei tietenkään pidä yleistää, mutta ikävikseni olen huomannut että kokeneemmat pelaajat saattavat pitää uusia, kokemattomia, pelaajia ehkä jopa jonkunlaisina rasitteina kisoissa. Jokainen meistä on joskus ollut samassa tilanteessa ja varmasti siinä jännityksen keskellä tarvinnut apua erilaisten kisaan kuuluvien asioiden kanssa ja kaivannut sitä tsemppaamista kokeneemmilta pelaajilta. Jos ensimmäiset kokemukset heittelystä yleensä tai kisoista jäävät negatiiviseksi, niin kiekot saattavat jäädä komeron perälle nopeastikin. Kun lajia halutaan kehittää, niin on äärettömän tärkeää huomioida uudet tulokkaat ja luoda heille positiivinen kuva kaikesta lajiin liittyvästä toiminnasta. Neuvoa, opastaa, kannustaa, tsempata.

UUDET HARRASTAJAT
* Menkää rohkeasti mukaan paikallisen seuran toimintaan. Jokaisesta seurasta löytyy varmasti kokeneempia heittäjiä, jotka ovat valmiita neuvomaan kiekkovalinnoissa, opettamaan heittotekniikkaa ja tarjoamaan heittoseuraa kierroksille.
* Kokeneempaa heittoseuraa löytyy varmasti. Rohkeasti vaan radalla kysymään, saisiko johonkin kierrokselle lähtevään porukkaan liittyä tai esimerkiksi Facebookin eri ryhmien kautta kyselemään heittoseuraa.
* Älä lannistu pienestä vastoinkäymisestä, kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu. Harjoittelemalla oppii ja kysymällä viisastuu.

UUDET KILPAILIJAT
* Seurojen järjestämät viikkokilpailut ovat hyvä paikka harjoitella kilpailukäytäntöjä ja sääntöjä. SFL:n alaisiin kilpailuihin toki halutaan mukaan paljon uusia pelaajia, mutta ei niihin pidä ihan pystymetsästä lähteä. Ne eivät ole oikea paikka harjoitella sääntöjä, vaan siellä niitä tulee noudattaa ihan siinä missä kokeneempienkin.
* Lukekaa sääntökirja huolellisesti läpi ja painakaa säännöt mieleen. Jos säännöissä on epäselvyyksiä niin kysykää täällä foorumilla tai vaikkapa sieltä paikallisesta seurasta.
* Kysykää rohkeasti neuvoa esimerkiksi kisakoneen ja itse kilpailun käytäntöjen kanssa, apua saa varmasti.

KOKENEEMMAT KILPAILIJAT
* Tärkeimpänä kaikista: Älkää aliarvioiko saatika mollatko uusia pelaajia.
* Vaikka välillä tuntuisikin, että oma peli menee sekaisin kun uudella pelaajalla saattaa kestää ja käytäntöjen suhteen on epävarmuuksia, niin kyllä se pelin sekoaminen on kiinni sieltä omasta pääkopasta. Auttamalla ja neuvomalla uutta tulokasta homma sujuu varmasti näppärämmin jatkossa.
* Sääntöasioiden suhteen tulee tietysti muistaa, että säännöt koskevat samanlailla uusiakin pelaajia eikä kokemattomuus ole syy antaa sääntörikkeitä anteeksi. Jos sääntöjä rikotaan, niin varoitetaan/rangaistaan niistä sääntöjen mukaisesti, mutta kerrotaan toki myös mitä kokemattomampi pelaaja teki väärin ja miten asian pitäisi mennä.

SEURAT JA KISAJÄRJESTÄJÄT
* Huomioikaa uudet harrastajat ja kilpailijat. Auttakaa, neuvokaa, kannustakaa ja jakakaa tietoa. Järjestäkää vaikka tekniikkaharjoituksia, lajin etikettiopastuksia ja sääntöoppitunteja.
* Pitäkää viikkokisat tapahtumana, johon kaikkien on helppo osallistua. Järjestäkää viikkokisat sellaisina, että niissä noudatetaan sääntöjä, mutta samalla myös opastetaan kunnolla niiden suhteen.
* On tärkeätä, että viikkokisoissa kuka tahansa voi pärjätä! Tasoitetut sarjat, CTP-kisat, arvontapalkinnot ja muut vastaavat ovat hyviä kannustimia kaiken tasoisille pelaajille.
* Korostakaa pelaajakokouksissa frisbeespirittiä! Kannustetaan, neuvotaan ja pidetään yhdessä hauskaa upean lajin parissa.


Yhdessä eteenpäin. Tsempataan ja neuvotaan. Kysytään ja opitaan.

Andy
Viestit: 138
Liittynyt: Ma 22 Huhti 2013, 8:35
Oikea nimi: Antti Ylönen
Seura: Joen Liitokiekko
Paikkakunta: Joensuu

Re: Uudet tulokkaat radoilla ja kilpailuissa

Viesti Kirjoittaja Andy » Ma 29 Helmi 2016, 23:50

Erinomainen kirjoitus!
MikeDGH kirjoitti: * Huomioikaa uudet harrastajat ja kilpailijat. Auttakaa, neuvokaa, kannustakaa ja jakakaa tietoa. Järjestäkää vaikka tekniikkaharjoituksia, lajin etikettiopastuksia ja sääntöoppitunteja.
* Pitäkää viikkokisat tapahtumana, johon kaikkien on helppo osallistua. Järjestäkää viikkokisat sellaisina, että niissä noudatetaan sääntöjä, mutta samalla myös opastetaan kunnolla niiden suhteen.
Itse olen viikkokisa-TD-tehtävissä tilanteen mukaan käyttänyt tässä seuraavia "konsteja":
a.) Pari kertaa kesässä ennen kilpailun aloitusta 5-10 min etiketti-/kisakäytännöt-/perussäännöt-luento kaikille pelaajille - hyödyllisintä silloin kun näyttää siltä, että paikalla on useita ensikertalaisia.
b.) Kun ilmoittautumistilanteessa tulee uusi kasvo vastaan, niin pyrin usein jo tässä vaiheessa kertomaan lyhyesti olennaisimmat asiat kisoihin liittyen ja...
c.) ...luonnollisesti jos samaan ryhmään sattuu ensikertalainen, niin ennen kierroksen alkua on hyvää aikaa jutustella aiheesta kaikenlaista ja kierroksenkin aikana tottakai!
d.) Ja vaikka viikkokisoissa ryhmät meillä arvotaankin, niin TD:n valtaa on hyvä käyttää siinä sen verran, että ensikertalaisen ryhmään yleensä "sattuu mukaan" joku rennoksi tyypiksi tunnettu kisakonkari... Ei ole siis hyvä, jos koko ryhmä on uusia pelaajia - tällöinhän viikkokisojen pointti ("oppia muilta") katoaa lähes täysin...

Eli toivotetaan siis tälläkin kaudella uudet kisapelaajat tervetulleiksi ja opastetaan alkuun - kaikki on ensikertalaisia olleet joskus...

Edit: Kohta d.) lisätty... :)

Vastaa Viestiin