Käyttäytymisestä

Keskustelua frisbeegolfista

Valvoja: HALLITUS

poimis
Viestit: 2409
Liittynyt: Ke 26 Loka 2005, 11:14
Oikea nimi: Sami Poimala
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Käyttäytymisestä

Viesti Kirjoittaja poimis » Ma 21 Touko 2007, 21:52

Frisbeegolf on parhaimmillaan oikein mukavaa ja rentoa puuhaa, mutta joskus touhusta on rentous kaukana. Pahimmillaan se muuttuu jopa vaaralliseksi.

Rakkaalla lajillamme on kaksi erilaista ilmenemismuotoa: kilpailu (ja kilpailijoiden vakavamielinen harjoittelu) ja harrasteheittely. Kummallakin on omanlaisensa "etiketti" ja tavat toimia kentällä, mutta paljon löytyy yhteistä. Seuraavassa hieman mielessä pidettäviä asioita:

* Useimmiten heitämme julkisissa puistoissa, joihin kenellä tahansa on vapaa pääsy. Meillä ei ole oikeutta terrorisoida sen enempää puistoa kuin sen muita käyttäjiäkään.
* Puistossa olevia puita/oksia/pensaita jne ei saa tuhota.
* Älä koskaan heitä, mikäli väylällä on muita. Kohteliaasti voi pyytää jotain turistia siirtymään pois väylältä. Kiekko sattuu jos se osuu!
* Jos väylä on "sokkoreikä" (kori ei näy tiille) tai on muuten mahdollista, että kiekko joutuu paikkaan, missä voi olla muita, on ehdottomasti käytettävä spotteria. Tämä helpottaa myös kiekkojen löytymistä ja nopeuttaa siten peliä.

=> Nämä ovat tärkeitä asioita siksi, että jos jotain ikävää sattuu, meillä on pian huomattavasti vähemmän harrastuspaikkoja.

Harrastelufribaamisessa kannattaa muistaa seuraavankaltaisia asioita:
* Jos ryhmäsi on paljon muita suurempi (tai muuten selvästi hitaampi), on kohteliasta päästää nopeammat ohi.
* Jos ryhmäsi on muita nopeampi, älä silti heitä ennenkuin edellinen ryhmä on pelannut väylän loppuun, ja poistunut korilta.
* Muista, että joku voi olla treenaamassa tosissaan, älä aiheuta tarpeetonta häiriötä muille pelaajille.

Kilpailutoiminnassa on sitten koko joukko muita mielessäpidettäviä asioita:
* Heitä vain omalla vuorolla. Kauimmaisen pelaajan suostumuksella voit peliä nopeuttaaksesi heittää ensin, mutta normaalisti kauimpana korista oleva heittää ensin. Väärällä vuorolla heittäminen on käyttäytymisrike, josta ensimmäisellä kerralla voidaan antaa varoitus ja seuraavista kerroista rangaistusheitto. Jatkuvista rikkeistä pelaaja voidaan sulkea kilpailusta.
* Kiekkoja heitetään vain omalla vuoroilla ja omalta heittopaikalta. Kaikki muut kuin kilpailuun kuuluvat heitot ovat harjoitusheittoja, joista kustakin lisätään yksi rangaistuspiste pelaajan tulokseen.
* Radalla huutaminen (muuten kuin varoittaakseen toisia kiekosta) on kiellettyä.
* Kun joku ryhmäsi pelaaja (tai joku muu lähellä oleva) on heittämässä/puttaamassa, ole hiljaa. Älä mielellään edes liiku.
* Kun joku on puttaamassa, älä seiso välittömästi korin takana.
* Jos oma pelisi ei kulje, älä ala pelleillä. Lopeta vaikka kierros kesken, mutta anna edes muille pelirauha.

Pidä hauskaa, ja anna muidenkin pitää!

Noukka
Viestit: 1066
Liittynyt: Su 01 Loka 2006, 20:35

Viesti Kirjoittaja Noukka » Ma 21 Touko 2007, 22:01

Hyvä, että joku otti asian puheeksi. Kysymyksessä on herrasmieslaji johon kuuluvat kaikki vanhakantaiset käytöstavat ja kohteliaisuudet 8)

Jani
Viestit: 1143
Liittynyt: To 03 Marras 2005, 22:18

Re: Käyttäytymisestä

Viesti Kirjoittaja Jani » Ma 21 Touko 2007, 22:58

poimis kirjoitti:* Heitä vain omalla vuorolla. Kauimmaisen pelaajan suostumuksella voit peliä nopeuttaaksesi heittää ensin, mutta normaalisti kauimpana korista oleva heittää ensin. Väärällä vuorolla heittäminen on käyttäytymisrike, josta ensimmäisellä kerralla voidaan antaa varoitus ja seuraavista kerroista rangaistusheitto. Jatkuvista rikkeistä pelaaja voidaan sulkea kilpailusta.
Toivottavasti tästä säännöstä päästäisiin tässäkin lajissa eroon. Kierrokset kestävät niin tuskaisen kauan, kun sujuvasti pelaaminen kielletään. Golfissa saa nykyään lähimpänäkin oleva pelaaja pelata pallon reikään ilman pelikaverien suostumusta, koska se on järkevää ja nopeuttaa peliä.

der_jth
Viestit: 12
Liittynyt: Ma 11 Joulu 2006, 9:28
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Käyttäytymisestä

Viesti Kirjoittaja der_jth » Ti 22 Touko 2007, 7:29

Jani kirjoitti:Toivottavasti tästä säännöstä päästäisiin tässäkin lajissa eroon. Kierrokset kestävät niin tuskaisen kauan, kun sujuvasti pelaaminen kielletään. Golfissa saa nykyään lähimpänäkin oleva pelaaja pelata pallon reikään ilman pelikaverien suostumusta, koska se on järkevää ja nopeuttaa peliä.
Pallogolfissa on jonkinlainen sosiaalinen yleisetiketti muutenkin, mitä kiekkovastineessa ei ole. Ei esimerkiksi pallogolfin säännöissä varmaankaan tarvitsisi kieltää radalla umpijurrissa esiintymistä (en tiedä kielletäänkö), mutta frisbeegolfissa moista pidetään varsinkin tietyissä tilanteissa sangen sallittuna. Tämä kertoo siitä(kin), että lajimme pelaajakunta ei oletusarvoisesti aina toimi kovin huomaavaisesti tai ajattelevaisesti. Samoja pohjaoletuksia ei siis kaikilta osin voi tehdä eri välinein harrastettavien golfien välille.

Jos heittojärjestyssääntö poistettaisiin, mikä estäisi sen tilanteen, jossa muut tungeksivat heittäjän tiellä? Onko muilla oikeus ratkaista heittäjän puolesta se, mikä on "tiellä"? Kauimmaisen pelaajan yksinmääräämisoikeus on sääntöteknisesti yksinkertainen ja "frisbee spiritiin" vetoava tapa ratkaista heittojärjestyskysymys. Käytännössähän pooli voi sopia keskenään mitä vain, ja näin on tarkoitettukin olevan.

Itse heitän aina silloin kun katson sen turvalliseksi ja kauimmaista pelaajaa häiritsemättömäksi. Toistaiseksi kukaan ei ole valittanut, mutta en kyllä isoissa kisoissa pelaakaan. Millä tavalla nykysysteemi käytännössä toimii väärin? Onko kilpakentillämme jengiä, jotka todella mittaavat sääntöjen mukaista "kauimman pelaajan edelle kävelemistä" ja vaativat pilkuntarkkaa heittojärjestyssäännön noudattamista? Mikä sääntömuotoilu olisi toimiva ja turvallinen ratkaisu tällaista tilannetta vastaan?

Uzah
Viestit: 40
Liittynyt: Ke 26 Loka 2005, 12:30
Oikea nimi: Juuso Ketonen
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Sörnävitch

Viesti Kirjoittaja Uzah » Ti 22 Touko 2007, 8:55

Tuo heittojärjestys on sillon ärsyttävä seikka kun itse on siellä takana ihan selvästi ja juuri heittämässä kun huomaa että joku hätähousu on ehtinyt jo edelle ja veivaa heittoaan. Joutuu uudestaan rakentaa heittonsa. Siis minun mielestä on hyvä jos peli menee jouhevasti ja edelläkin oleva heittää ensin _Jos_ tilanne on molempien osapuolien tiedossa.

Jos nyt kuitenkin joku innostunut alkaa heittämään "väärällä" vuorolla niin kyllä karma sen heiton pilaa, se on ihan selvä. Että siinä mielessä voi vaan hymyillä.

Tikkis
Viestit: 138
Liittynyt: Ti 12 Huhti 2005, 8:38
Oikea nimi: Markus Stigzelius
Paikkakunta: Veräjämäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tikkis » Ti 22 Touko 2007, 10:55

Kyllähän tuo sääntö ihan selkeä on ja antaa mahdollisuuden "etuiluun" hyvässä hengessä.

Hätähousut sitten erikseen... toisaalta on se ihan kaudeaa odotella kavereita jotka elävät jossain omassa haavemaailmassa. Näille muutamille kannattaa tosin mainita heittovuorosta.

801.02 Order of Play
C. After all the players in the group have teed off, the player farthest from the hole (the away player) throws first. To facilitate flow of play, a player who is not farthest away may play next if the away player consents.

Käännös:
antaa lupa
hyväksyminen yleiskieli
hyväksymys
hyväksyntä substantiivi, yleiskieli
kannattaa (syn: myötävaikuttaa, auttaa, avustaa, edesauttaa, edistää, kannattaa, palvella, puoltaa, sponsoroida, subventoida, suosia, tukea)
lupa
myönnytys
myöntymys
myöntyä verbi, yleiskieli (syn: hyväksyä, kelpuuttaa, myöntyä, sallia, sietää, suostua, suvaita, taipua)
myötämielisyys
myötävaikutus yleiskieli
siunaus
sovinto (syn: sopu, konsensus, rauha, sopusointu, sovinnollisuus, sovinto, yhteisymmärrys, yksimielisyys)
suostua
suostua verbi, yleiskieli (syn: hyväksyä, kelpuuttaa, myöntyä, sallia, sietää, suostua, suvaita, taipua)
suostumus
suostumus substantiivi, yleiskieli (syn: prokuura, lisenssi, lupa, suostumus, valta, valtuus, valtuutus)
suostumus (syn: prokuura, lisenssi, lupa, suostumus, valta, valtuus, valtuutus)
taipua yleiskieli (syn: tottua, harjaantua, kotiutua, kouliintua, luontua, mukautua, oppia, perehtyä, rutinoitua, sopeutua, sovittautua, taipua)

Jani
Viestit: 1143
Liittynyt: To 03 Marras 2005, 22:18

Viesti Kirjoittaja Jani » Ti 22 Touko 2007, 11:28

Uzah kirjoitti:Tuo heittojärjestys on sillon ärsyttävä seikka kun itse on siellä takana ihan selvästi ja juuri heittämässä kun huomaa että joku hätähousu on ehtinyt jo edelle ja veivaa heittoaan. Joutuu uudestaan rakentaa heittonsa. Siis minun mielestä on hyvä jos peli menee jouhevasti ja edelläkin oleva heittää ensin _Jos_ tilanne on molempien osapuolien tiedossa.
Juuri näin. Ja enitenhän peliä hidastaa se, että odotellaan toisen pelaajan heittoa ja mennään vasta sitten merkkaamaan oma kiekko ja kuivataan se, aletaan miettiä, miten ja millä heittäisi ja ryhdytään etsimään sopivaa kiekkoa kassista. Ja sitten ryhdytään hieromaan heittoa.
Ja sitten ikuisuuskysymys: miksi tulla pelaamaan, jos siihen ei ole aikaa? Oma vastaukseni on se, että pelaan mieluummin vaikka 27 kuin 18 väylää samassa ajassa.

Avatar
PM
Viestit: 733
Liittynyt: Ke 26 Loka 2005, 10:31
Oikea nimi: P.Määränen
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Tikkurila

Viesti Kirjoittaja PM » Ti 22 Touko 2007, 19:45

:lol: :lol:

Jani
Viestit: 1143
Liittynyt: To 03 Marras 2005, 22:18

Viesti Kirjoittaja Jani » Ti 22 Touko 2007, 22:15

Nääs.

Hanna
Viestit: 74
Liittynyt: Su 15 Loka 2006, 18:55
Paikkakunta: Tampere

Re: Pelin aikainen hidastelu

Viesti Kirjoittaja Hanna » Ke 23 Touko 2007, 1:29

Heeeiii! :D nythän mulle vasta tää aukes! Aina oppii uutta, ei uskois.

Ot oli toi edellinen myönnän, mutta aiheeseen palatakseni:

Rauhallisten ihmisten (niinkö mä) lajihan tämä on, jos ei ole aikaa odotella, niin miettii sitten jotain räväkämpää lajia. Hyvinhän tää näin tuntuu sujuvan.. Kaikki etupäässä varmaan lähtevät kuitenkin sillä asenteella, että aikaa kuluu ja kuluu. Sitten istuskellaan ja vaikka kuivaillaan niitä kiekkoja, että väylät on vapaana.

Kaikki, kun eivät voi olla mestareita ja superheittäjiä heti. Nih!

Uzah
Viestit: 40
Liittynyt: Ke 26 Loka 2005, 12:30
Oikea nimi: Juuso Ketonen
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Sörnävitch

Viesti Kirjoittaja Uzah » Ke 23 Touko 2007, 8:21

Seuraavaksi voitaisiin listata foorumikäyttäytymis "ohjeet" :lol: Tai sitten moderaattorit voisi tehdä Flame osaston minne voisi heittä heti noita viestejä ku kipinä herää.

Mittanauhalla se selviää! ;)

Noukka
Viestit: 1066
Liittynyt: Su 01 Loka 2006, 20:35

Viesti Kirjoittaja Noukka » Ke 23 Touko 2007, 8:50

Hannan kommentissa oli järjen hiven. Rauhallisten ihmisten laji, jossa väylillä edetään luontaisen jouhevasti ja pelikavereita kunnioittaen. Jos ruvetaan hötkyilemään niin pelifiilis katoaa. 8)

Avatar
Jaani
Viestit: 3077
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jaani » Ke 23 Touko 2007, 10:36

Usein fiilis ehtii kyllä kadota, varsinkin isoissa kisoissa siinä tiillä odotellessa, jos edellä oleva pooli hidastelee ja arpoo kiekkoja. Tämä oli muistaakseni keskustelun aiheena syksyllä täällä foorumissakin.

Tästähän on sääntökin olemassa, kuinka kauan omaan heittovuoroonsa saa käyttää, 30sekuntia. En tiedä muista, mutta itse mietin seuraavaa heittoani paljon ennen kuin tulee oma vuoroni. Se nopeuttaa huomattavasti.

Treenirundilla on ikävää, jos itse haluaa keskittyä pelaamiseen ja takana tulee hupipooli, joka heittää kiireissään niskaan kokoajan. Luulenpa, että nämäkin oppivat lajin etiketin ajan myötä.

Kivaa, SM-sarja alkaa!

Nosturi
Viestit: 390
Liittynyt: Ma 18 Huhti 2005, 9:38
Oikea nimi: Timo Kuusela
Paikkakunta: Koikkari

Viesti Kirjoittaja Nosturi » Ke 23 Touko 2007, 15:25

Asiahan kuitenkin on niin, että ihmiset on erilaisia ja toiset tykkää pelata nopeasti juosten kiekolta toiselle ja toiset rauhallisesti rupatellen. Tästä syystä juurikin on säännöt ja loppupeleissä kenellään ei pitäis olla minkäännäköstä nokankoputtamista niihin.

Kimmo
Viestit: 161
Liittynyt: Ma 17 Heinä 2006, 8:34
Oikea nimi: Kimmo Lindholm
Seura: Nummelan Frisbeeseura
Paikkakunta: Espoo - Vihti

Viesti Kirjoittaja Kimmo » To 24 Touko 2007, 8:28

Nosturi kirjoitti:Asiahan kuitenkin on niin, että ihmiset on erilaisia ja toiset tykkää pelata nopeasti juosten kiekolta toiselle ja toiset rauhallisesti rupatellen. Tästä syystä juurikin on säännöt ja loppupeleissä kenellään ei pitäis olla minkäännäköstä nokankoputtamista niihin.
Olen samaa mieltä asiasta. Sääntöjen mukaan mennään. Keskustelua kannattaa silti käydä. Nytkin Jaanilta tuli todella hyvä ohje vähemmän pelanneille:
Jaani Länsiö kirjoitti:itse mietin seuraavaa heittoani paljon ennen kuin tulee oma vuoroni.

Vastaa Viestiin