Sivu 1/1

Käyttäytymisestä

Lähetetty: La 13 Kesä 2009, 20:59
Kirjoittaja poimis
Olen nyt saanut sekä itse todistaa hyvin läheltä, että kuullut myös puhuttavan yhdestä huolestuttavasta ilmiöstä: kilparadalla käyttäytymisen heikosta tasosta. Radoilla huudellaan, kiroillaan, laukkuja ja rataan kuuluvia esineitä potkitaan jne.
Toinen ikävä asia on roskaaminen, kuten tupakan tumppien jättäminen puistoon.

Säännöt näihin asioihin liittyen ovat selvät:

801.01 B
Pelaaja ei saa aiheuttaa toiminnallaan ääntä tai muuta häiriötä, joka saattaisi häiritä muita pelaajia. Esimerkkejä häiritsevästä käytöksestä ovat huutaminen, kiroilu, kiekoilla temppuilu, ratavarustuksen läimiminen, väärällä vuorolla heittäminen, golf-laukkujen heittäminen tai potkiminen, merkkauskiekkojen heittäminen ja heittovuorossa olevan pelaajan edelle liikkuminen. Varoituksen huutamista ei pidetä käyttäytymisrikkeenä, jos huuto on oikea-aikainen ja pyrkii välttämään kiekon osumisen radalla liikkuvaan henkilöön.
801.01 E
Roskaamista pidetään käyttäytymisrikkeenä.
801.01 F
Tupakoivien pelaajien ei tule antaa savun häiritä muita pelaajia. Tupakoijan tulee sammuttaa savukkeensa ja kantaa tupakantumpit roskakoriin. Tupakantumppien heittämistä maahan pidetään roskaamisena.
801.01 G
Jos pelaaja tekee käyttäytymisrikkeen, toimitsija tai kuka tahansa rikkeestä kärsivä pelaaja voi antaa sääntöjen rikkojalle varoituksen. Varoittava pelaaja voi olla myös toisesta ryhmästä. Muille ryhmän pelaajille on ilmoitettava varoituksesta. Jokaisesta seuraavasta minkä tahansa käyttäytymissäännön rikkomisesta pelaajalle tuomitaan yksi rangaistusheitto. Toistuva käyttäytymissääntöjen rikkominen voi johtaa pelaajan sulkemiseen kilpailusta sääntökohdan 804.05 mukaisesti.
Näillä asioilla on merkitystä monestakin syystä. Usein pelaamme puistoissa, joissa ei ole kiinteää rataa. Jos siellä käyttäydymme huonosti ja jätämme puiston siivottomaan kuntoon, maan omistaja saattaa harkita useamman kerran kun seuraavan kerran pyrimme alueella jotain toimintaa järjestämään.

Toiseksi, varsinkin isompien kilpailuiden - kuten SM-osakilpailut - yhteydessä toimimme kaikki lajiesittelijöinä. Lajimme on kasvanut siihen pisteeseen, että kilpailuja on seuraamassa myös täysin ulkopuolisia henkilöitä. Emme varmaan halua antaa heille sellaista kuvaa, että olemme siivotonta ja huonosti käyttäytyvää porukkaa.

Kolmanneksi, huono käyttäytyminen radalla vie kanssapelaajienkin fiiliksen. Useimmat meistä pelaisivat mieluummin iloisten, pelirauhan säilyttävien tovereiden kanssa, kuin jatkuvasti kiroilevien öykkäreiden.

Neljänneksi, kilpailupaikalla voi olla kameramiehiä ja äänittäjiä myös tallentamassa tapahtumia. Itse en ainakaan halua nähdä yhtään videopätkää kilpailuista, missä taustalla kuuluiu ärräpäitä tai kiekot lentelevät suutuspäissään minne sattuu.

Viidenneksi, kesken kilpailun radalla huutaminen myös häiritsee muita pelaajia. Vaikka oma ryhmä olisi jo väylänsä pelannutkin, viereisellä väylällä saattaa joku olla juuri keskittymässä tärkeään puttiin, ja missata sen yllättäen raikuvan karjahduksen vuoksi.

Harvalla pelaajalla on kuitenkaan sielua antaa näistä rikkeistä varoitusta. Lähinnä varmaan siksi, että se ei ole tapana ja siitä saa ikävän pelaajan maineen. Itse ainakin toivon, että tähän tulisi muutos siten, että kilpaa pelattaisiin sääntöjen mukaan ja jos joku vaatii sääntöjen noudattamista, sitä kunnioitettaisiin.
Ja samassa yhteydessä vaadin, että jos joku kuulee minun huutavan radalla tai läimivän koria, on kanssapelaajien ehdottomasti annettava tästä varoitus :)

Golf - niin pallo kuin frisbeeversiokin - on ennen muuta henkinen peli. Fyysinen taito on vain osa lajia. Sillä pääsee pitkälle, mutta huipulle päästääkseen on hallittava myös henkinen puoli.

Leppoisia heittohetkiä kaikille!

PS. Eikä tätä kaikkea tarvitse rajoittaa kilpakentille, myös treenikierroksilla voi noudattaa samoja hyviä tapoja!

Re: Käyttäytymisestä

Lähetetty: La 13 Kesä 2009, 21:15
Kirjoittaja Jan
..juuri näin. Ja vielä - jos ne täydet tölkit jaksaa kantaa kierrokselle, niin eiköhän ne tyhjätkin sieltä metsästä jaksa pois raahata.

Re: Käyttäytymisestä

Lähetetty: La 13 Kesä 2009, 22:24
Kirjoittaja Breas
.

Re: Käyttäytymisestä

Lähetetty: Ti 29 Touko 2012, 9:36
Kirjoittaja Hartsa67
Suht tuoreena harrastajana olen huolestuneena kiinnittänyt huomiota ratojen ja puistojen roskaisuuteen.

Varmasti valtaosa harrastajista toimii etiketin mukaan mutta riittää, että yksi kymmenestä ei tee niin. Lisäksi puistoissa muut käyttäjät ovat vähintään yhtä pahoja roskaajia, pahimpina viikonloppujen piknik-porukat.

Haastan kaikki ”tosipelaajat” pitämään aina muovikassin mukana ja keräämään kaikki omalle heittolinjalle sattuvat roskat. Näin saamme lajille kosolti positiivista imagoa lähes ilmaiseksi! :mrgreen:

Re: Käyttäytymisestä

Lähetetty: Ti 29 Touko 2012, 10:15
Kirjoittaja Jaani
Olisi tietysti hienoa, jos radan perusvarustukseen kuuluisivat roskapöntöt vaikka kolmen tiin välein. Ongelma on sitten se, että niitä pitäisi myös tyhjentää, mutta olisivatpa jätteet ainakin yhdessä paikassa.

Re: Käyttäytymisestä

Lähetetty: Ti 29 Touko 2012, 10:28
Kirjoittaja letiss
Ei suoranaisesti tähän osioon kuulu, mutta minulle tuli suurena yllätyksenä, että
kaikille kisoissa oleville ei edes alkeellisimmat säännöt ole tuttuja.
Esim. Nummelan kisassa yksi (ainakin) peluri heitteli ilman merkkarin käyttöä ja niinkuin
usein pelätään, niin se kaveri, joka asiasta huomautti oli se suurin roisto.

On tietenkin kaunis ajatus pistää ns. amatöörit kisaamaan omia kisojaan ja näillä
harrastajamäärillä se on myös luontaista kehitystä, mutta on suuri vaara, että kuvatun
kaltainen toiminta on silloin yleisempää.

Toivoisin tietenkin, että kun kisassa ollaan ja palkintoja jaetaan, niin kaikki lähtisivät
samalta viivalta eli pelaisivat samoilla säännöillä.

Re: Käyttäytymisestä

Lähetetty: Ke 06 Kesä 2012, 14:34
Kirjoittaja jabi587
Jaani kirjoitti:Olisi tietysti hienoa, jos radan perusvarustukseen kuuluisivat roskapöntöt vaikka kolmen tiin välein. Ongelma on sitten se, että niitä pitäisi myös tyhjentää, mutta olisivatpa jätteet ainakin yhdessä paikassa.
Ikävä kyllä ei tunnu tämänkään auttavan; vaikka paikallisella radalla on ensimmäisen tiin vieressä iso roskis, jäävät ne roskat siihen tiin viereen :twisted: .

Ainakin meilläpäin uskon, ettei aktiivipelaajat tähän kyllä hirveän usein syyllisty, vaan syy on näiden ns "sunnuntai-fribailoijoiden", jotka tulevat huvikseen pikku kaljassa paiskimaan lötää. Tässähän siis ei muuten ole mitään vikaa, mutta ne kaikki tölkit tippuvat sitten kierroksen aikana juuri siihen milloin sattuvat tulemaan tyhjiksi.

Re: Käyttäytymisestä - roskaaminen

Lähetetty: Su 01 Heinä 2012, 19:51
Kirjoittaja Hartsa67
Ei olisi suuri vaiva jollekulle nostaa roskat sinne minne ne kuuluu.
Senpä takia haastan vielä kerran kaikki tosiharrastajat mukaan jatkuviin roskatalkoisiin! Liittokin voisi näyttää esimerkkiä liittymällä "Roska päivässä liikkeeseen" http://www.roskapaivassa.net/ ja ottamalla tämän esiin näkyvästi :idea: . Selätämme roskaajat helposti esimerkin ja joukon voimalla! Raportoin täällä forumissa, kun näen kierroksella yhdenkin pelaajan, joka todistettavasti poimii roskan maasta. :wink:

Re: Käyttäytymisestä - roskaamisesta

Lähetetty: Ke 29 Touko 2013, 22:37
Kirjoittaja Hartsa67
Edelleenkään kukaan ei ole todistettavasti poiminut väylältä roskan roskaa :!: Näinollen roskien määrä vain lisääntyy ja tupakantumppeja on heittopaikoilla mattona :( .
Eilen 28.5 kiersin Kivikon ja keräsin reitiltäni kassillisen roskia ja tölkkejä, joita olisi ollut enemmänkin mutta, kun oli vain yksi kassi mukana. Suuri osa roskista oli muuten viimevuotisia. Ei kaupungilla ole työvoimaa putsata noin laajaa aluetta, joten meidän harrastajien se pitää hoitaa. Tiedän, että ei tilanne tällä valittamisella parane, koska vika on ihmisten asenteessa ympäristöä kohtaan, joten löytyisikö porukkaa talkoisiin siivoamaan ainakin Kivikko ja Siltamäki roskista ja tupakantumpeista? Varusteiksi tarvitaan jotain kättäpidempää l. roskapihdit tai jotkin ottimet, joilla tumpit saa kätevästi maasta. Liittykää ihmeessä "Roska päivässä liikkeen" fb-ryhmään, jos olette mukana hengessä :idea: http://www.roskapaivassa.net/ Liikkeen ideoima mukana kulkeva miniroskis olisi oiva väline kaikkien sauhuttelijoiden kiekkokassiin :D

Re: Käyttäytymisestä - roskaamisesta

Lähetetty: Pe 31 Touko 2013, 8:51
Kirjoittaja Sleijeri
Hartsa67 kirjoitti:Edelleenkään kukaan ei ole todistettavasti poiminut väylältä roskan roskaa
Muutaman vuoden ajan itse keräsin tölkkejä ja pulloja Kippasuolla siinä samalla kun kiersin rataa, palautukset (n. 350e) meni lyhentämättömänä seuralle kisajärjestelyihin yms hyötykäyttöön. Kahtena viime vuonna on tullut kierrettyä sen verran muualla kisoissa ja ollen töissä, ettei ole moista putsausta kerennyt harrastaa. Ehkä tänä vuonna niinä harvoina kertoina kun radalle pääsee voisi jatkaa tuota.

Re: Käyttäytymisestä

Lähetetty: Ma 25 Touko 2015, 19:27
Kirjoittaja forehyzer
Virallisissa säännöissä sanotaan, että "Tupakantumppien heittämistä maahan pidetään roskaamisena." (801.04F) Ja roskaaminen on käyttäytymisrike. Tästä voi antaa varoituksen ja toisesta rikkeestä tulee rangaistusheitto. Onko näin joskus oikeassa elämässä tapahtunut? Harvoin näkee tupakkamiehillä tuhkista mukana. Mielestäni tupakointi ei kuulu muutenkaan frisbeegolfiin, koska savu häiritsee muita pelaajia, joiden joukossa voi olla esim. astmaatikkoja. Lisäksi pidän sitä erittäin huolestuttavana, että nykyisin radoilla ja kisoissa käy todella paljon junnuja, jotka joutuvat tupakoimaan passiivisesti. Nyt kun laji on kasvussa ja junnutoimintaan halutaan panostaa, tulisi myös suojella lapsia tupakansavulta. En tiedä toista liikuntalajia, jossa suorituspaikalla saa polttaa.

Re: Käyttäytymisestä

Lähetetty: To 28 Touko 2015, 11:47
Kirjoittaja Andy
forehyzer kirjoitti:Virallisissa säännöissä sanotaan, että "Tupakantumppien heittämistä maahan pidetään roskaamisena." (801.04F) Ja roskaaminen on käyttäytymisrike. Tästä voi antaa varoituksen ja toisesta rikkeestä tulee rangaistusheitto. Onko näin joskus oikeassa elämässä tapahtunut? ... En tiedä toista liikuntalajia, jossa suorituspaikalla saa polttaa.
Ainakin liiton toureilla, Pro-, Am1- ja Am2-tour, sekä myös SM-kisat jne. tupakointi on kielletty kierrosten aikana, lainaus kiertuesäännöistä: "Kaikkien tupakkatuotteiden (tupakka, sikari, piippu, nuuska, purutupakka, sähkötupakka) käyttö on kierroksen aikana kielletty. Kielto on voimassa 2 min ilmoituksesta aina tuloskortin palautukseen saakka."

Ja tämä on mielestäni ihan oikean suuntaista kehitystä ja itse ainakin annan kisoissa varoituksen jos roskaamista näen - vielä ei ole tarvinnut... Erilliskisoissa "savuttomuus"-linjaukset ovat tällä hetkellä TD:n päätettävissä (korjatkoon viisaammat jos olen väärässä) ja esim. viime vuonna meillä Pohjois-Karjalan avoimissa pidettiin linjaa, että suorituspaikoilla (väylät, tiin välitön läheisyys) ei saa polttaa, koska tämä häiritsee tai voi häiritä pelaajia. Eli tuo linjaus tehtiin tämän sääntöpykälän perusteella: "801.04/F Tupakoivien pelaajien ei tule antaa savun häiritä muita pelaajia. Tupakantumppien heittämistä maahan pidetään roskaamisena."

Nähtäväksi jää laajeneeko kiellot tulevina vuosina myös erilliskisoihin. Viikkokisat ja muut "ei-lisenssi"-kisat on sitten järjestävästä tahosta, yleensä seurat, kiinni. Onko muuten Suomessa jo seuroja, jotka on julistaneet kaikki tapahtumansa savuttomiksi?