Sivu 1/1

Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ma 20 Kesä 2011, 15:50
Kirjoittaja Jani
Frisbeegolfin ob-sääntö on huono, koska se mahdollistaa monen kymmenen metrin tahalliset tai tahattomat etuilut. Tästä syystä on olemassa monenkirjavaa käytäntöä, millä tätä eliminoidaan. Lisäksi pakollisen kierron jatkopaikkaa joudutaan aina arpomaan. Voisiko käytäntöjä yhtenäistää eri kentillä, jotta homma olisi selkeämpää ja uskottavampaa? Älkää kertoko, että sääntökirjassa nämä on esitetty; tiedän sen jo.

Olen kiinnostunut erityisesti kenttien rakentajien ja ylläpitäjien kommenteista omia kenttiään koskien. Aloitan:

Vihdissä Kaatiksella on käytössä golfin out of bounds -sääntö, jolloin edellisestä heittopaikasta heitetään uudestaan yhden rankkarin kera. Näin myös jos missaa mandon. Kaatiksella pystyy outit ja mandot välttämään hyvin helposti. Lisäksi on kolme vesiestettä, jotka ovat aivan väylien vieressä. Näistä jatketaan frisbeegolfin ob-säännön mukaan. Nummelanharjulla on muutama tie ja yksi kivikasa, jotka ovat ob-aluetta. Yhdellä väylällä on mando. Kivikasaheiton jälkeen jatketaan dropilta, tienylitysten jälkeen "normaalin" säännön mukaan.

Mielestäni kummallekin kentällemme sopisi tämä buncr-sääntö kaikkiin tapauksiin. Siis samasta paikasta uusi heitto ilman rankkaria. Toivoisin kyseisen säännön ilmestyvän PDGA:n sääntökirjaan, mutta koska näin todennäköisesti ei tapahdu, voisi Suomi mielestäni olla suunnannäyttäjä käyttämällä järkevintä sääntöä. Uskoakseni sääntö sopisi suurimmalle osalle kentistä suoraan, mutta tästä toivoisinkin kommentteja. Joku voisi muuten vielä kertoa minulle, mitä tuo buncr tarkoittaa...

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ma 20 Kesä 2011, 16:38
Kirjoittaja Jaani
Vihdissä on ihan yhtä pahat OB:t kuin muuallakin. Ja on korin vieressäkin ob, josta rankkuna on stroke and distance. Kohtuutonta.

Mutta muuten olen samaa mieltä, Buncr olisi ainoa oikea ja selkeä sääntö ob-heitoista.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ma 20 Kesä 2011, 17:20
Kirjoittaja tumpsi
Jaani kirjoitti:Buncr olisi ainoa oikea ja selkeä sääntö ob-heitoista.
Jep.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ma 20 Kesä 2011, 17:25
Kirjoittaja az_kip
Olemme pohtineet näitä samoja asioita Karjaalla.

Ensimmäinen asia, mitä sääntöjen tunnettuuden edistämiseksi voidaan tehdä olisi lista tärkeimmistä sääntöpykälistä, jotka jokainen TD kertaa jokaisen kisan aluksi.

Toinen keino on tehdä sanoilla kirjoitetut säännöt visuaalisiksi. Mm. heittoasento tai mandon-missaus-jatkopaikka-säännöt ovat olleet jo pitkään olemassa, mutta vasta tänä keväänä olemme niitä avaneet visuaalisessa muodossa (esim. mandon kohdalla: http://www.aijaa.com/v.php?i=004838086285.jpg ). Tuota Harpan tekemää kuvaa, ei mielestään löydy mistään edes PDGA:n sivuilta. Miten se voisikaan siis jäädä ihmisten mieliin pelkkinä sanoina.

Kolmantena voitaisiin määritellä, että hyvällä suomalaisella radalla on mandoille aina merkittynä dropzone. Yhtenäistäisimme näin käytäntöjä, kuten Jani ehdotit.

Tali Openissa on ollut 2009 ja tulee olemaan tänä vuonna Buncr Hazard - sääntö. Mihin se siis perustuu, jos ja kun säännöt eivät sitä tunne? Se on mielestäni hyvä sääntö ja varsin järkevä veto käyttää sitä Tali Openin "saariväylällä". Ruvetaanko käyttämään sitä Suomessa kaikilla radoilla perinteisen OB-säännön sijaan?

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ma 20 Kesä 2011, 18:32
Kirjoittaja Jaani
az_kip kirjoitti: Ensimmäinen asia, mitä sääntöjen tunnettuuden edistämiseksi voidaan tehdä olisi lista tärkeimmistä sääntöpykälistä, jotka jokainen TD kertaa jokaisen kisan aluksi.
Ei nyt sentään. Kyllä pitää perussäännöt osata, jos kisoihin tulee. Itseäni huvittaa, että usein pelaajakokouksessa muistutetaan, että "käytetään markkeria ja heitetään sitten markkerin takaa".

Ruotsissahan pelattiin vuosikaudet sovelletuilla säännöillä, joten miksei Suomessakin mentäisi buncr-säännöllä, vaikka sitä ei säännöissä olekaan.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ti 21 Kesä 2011, 7:43
Kirjoittaja tumpsi
Jaani kirjoitti:
az_kip kirjoitti: Ensimmäinen asia, mitä sääntöjen tunnettuuden edistämiseksi voidaan tehdä olisi lista tärkeimmistä sääntöpykälistä, jotka jokainen TD kertaa jokaisen kisan aluksi.
Ei nyt sentään. Kyllä pitää perussäännöt osata, jos kisoihin tulee. Itseäni huvittaa, että usein pelaajakokouksessa muistutetaan, että "käytetään markkeria ja heitetään sitten markkerin takaa".

Ruotsissahan pelattiin vuosikaudet sovelletuilla säännöillä, joten miksei Suomessakin mentäisi buncr-säännöllä, vaikka sitä ei säännöissä olekaan.
Kerroppa lisää tosta Ruotsi-keissistä asiaan vihkiytymättömille.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ti 21 Kesä 2011, 8:08
Kirjoittaja Jaani
Ruotsissa ei tullut penaltia väärin lasketusta scoresta, paitsi jos väylätulos on väärin. Eli ei tarvinnut ynnätä kiessiä.

Myös puteissa taisi olla niin, että alarautaan kiinni jäännyt kiekko laskettiin olevan ulkona. Samoin, jos meni raudan läpi sisään.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ti 21 Kesä 2011, 8:57
Kirjoittaja poimis
Buncr on minun ymmärtääkseni on olevinaan hauska sanaleikki, jossa sotketaan Bunker (bunker) ja paikallissääntö, jolla annetaan pelikelvottomalle alueelle menneestä heitosta "helpotusta" (Casual Relief).
Jani kirjoitti:Vihdissä Kaatiksella on käytössä golfin out of bounds -sääntö, jolloin edellisestä heittopaikasta heitetään uudestaan yhden rankkarin kera. Näin myös jos missaa mandon.
Hmm. Tämä ei taida olla sääntöjen mukaista.
Mikäli pakollinen reitti on pelattu väärin, pelaajan tulokseen lisätään yksi rangaistusheitto ja seuraava heitto on suoritettava tälle kiertopisteelle määrätyltä rangaistusalueelta. Mikäli rangaistusaluetta ei ole määrätty, heittopaikka merkitään korkeintaan viiden metrin päähän kiertopisteestä paikkaan, joka on metrin kiertolinjan takana ja sillä puolella kiertopistettä, jolta pakollinen reitti kulkee.
Buncr-sääntöäkään ei ole sääntökirjassa, ja USDGC vuonna x sai PDGA:lta eritysluvan kokeilla sitä. Se, että se on nyt levinnyt laajemmallekin, on oma juttunsa. Kokemukset siitä näyttävät olevan ihan myönteisiä, ja olisi hyvä että tämä tuotaisiin sääntökirjaan kaikkien tietoisuuteen.

Koko "paikallissääntöjen" konsepti on hieman epäselkeä. Toisaalta sanotaan, että TD voi asettaa paikallissääntöjä, mutta sitten todetaan, että paikallissäännöt eivät saa olla ristiriidassa PDGA:n sääntöjen kanssa. Sääntökirjassahan todetaan erikseen, että paikallissäännöllä voidaan määrätä dropparin käytöstä ja 2 metrin säännöstä. Minun mielestäni EO:n ykkösväylän (ja monessa muussa paikassa käytetty) "kaks avausta tiiltä sitten dz" on vähän siinä rajalla, pitäisikö näin saada tehdä.

Siitä olen hieman erimieltä, että Buncr olisi ainoa oikea ob-sääntö. Bunkkerisääntönä se toimii ihan hyvin - esim Talin #12 jos heität bunkkeriin, niin sitten heität samasta uudestaan. Mutta oikeat OB-alueet - esim. Talin #8 jos heität raviradalle, niin kyllä siitä sietää jo saada rangaistusheittokin.
OB-heitoissakin olisi kyllä selkeintä, että seuraava heitto lähtee silti samasta paikasta. Näin erilaiset hasardit voisi hieman luokitella sen mukaan, miten pahasta virheestä on kysymys: todelliset OB-alueet rankun kera, väyläesteet vain uusintaheitto, mutta heitto lähtee aina samasta paikasta. Loppuisi se tappelu "mistä meni yli".

Ruotsin sääntötuntemus (tai -kuuliaisuus) nyt on jo legendan tasoa. Jaani jo jakoikin parhaita paloja.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ti 21 Kesä 2011, 11:17
Kirjoittaja Jani
poimis kirjoitti: Mutta oikeat OB-alueet - esim. Talin #8 jos heität raviradalle, niin kyllä siitä sietää jo saada rangaistusheittokin.
Mielestäni tämä on hieman huono esimerkki, sillä jos avaa lähes huippuheiton, joka on sentin verran liikaa vasemmalla kymmenen metriä ennen koria, voi kiekko kimmota Vermoon. Tai jos avaus osuu koriin, mutta kiekko rollaa tielle.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ti 21 Kesä 2011, 11:26
Kirjoittaja AMA
Juu Talin kasilla ei tarvi heiton olla montaa senttiä pielessä, kun se voi jo kimmota Vermoon. Allerkirjoitan kuitenkin idean, että buncr-sääntöä voitaisiin käyttää sellaisenaan kaikilla radoille ja jos ratamestari näkee jotkut alueet ehdottomasti pelialueen ulkopuolisina, voitaisiin niissä soveltaa stroke&distancea...

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ti 21 Kesä 2011, 11:29
Kirjoittaja poimis
Jani kirjoitti:Mielestäni tämä on hieman huono esimerkki, sillä jos avaa lähes huippuheiton, joka on sentin verran liikaa vasemmalla kymmenen metriä ennen koria, voi kiekko kimmota Vermoon. Tai jos avaus osuu koriin, mutta kiekko rollaa tielle.
Minä puhuinkin Raviradasta, en tiestä ;) Ja miten te onnistutte sinne vermoon heittämään, harvinaista sinne päätyminen on ainakin natiiveilla. Ite oon heittäny sinne vain kerran. Ja oli sen verran luokaton heitto, että olisi sietänytkin päätyä takasin jonnekin muualle kun paikkaan, mistä voi forella upottaa kiekon säkkiin...

Mutta joo, ehkä selkeämpikin/reilumpikin esimerkki olisi voinut olla paikallaan. Sanotaan sitten vaikka Nummelanharjulla kaikki asfalttitiet.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: Ti 21 Kesä 2011, 11:59
Kirjoittaja r.oksa
Välillä maailmalle "menneiden" muisteloissa: allekirjoittanut Hollannissa tänä vuonna ekalla kerralla mandon missauksesta ohjattiin re-tiille rankun kera, toisella kertaa löytyi drop-zone vaihtoehtokin. Luleåssa ruotsalaispoolissa saivat paikalliset ottaa kiekon puskasta korkeintaan 5m taakse ilman rankkua ja myös tiiltä avatessa sai heittää toinen jalka tiillä ja toinen olla tukevasti maan kamaralla tiin vierellä metrin päässä. Asiasta huomautettuani todettiin, että näin mennään. No, toisaalta kuka heittää ensimmäisen kiven...

Paikallisesti Oulussa oli SM-osakilpailussa kerran tuo "bunkkeri"-sääntö ja muutamissa erikoiskilpailuissa muutamille väylille on käytössä aina silloin tällöin. On käsittääkseni hyväksi todettu. Mandoja on oikeastaan käytännössä kaksi Hiirosessa joissa ei ole dropzonea selkeästi erikseen merkitty ja joskus on tullut toisessa mandon ohituksessa tulkinta erimielisyyksiä siitä että onko re-tii vai drop-zone, kun ei muisteta mitä on siihen sovittu. (Lisäksi Toppilan ja Hiirosen yhdet eivät juuri ole koskaan tarpeen tulkita käytänössä heiton jälkeen muuten kuin estämään tietyn suuntaisen avaus variaation käyttö)

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: To 23 Kesä 2011, 12:13
Kirjoittaja kastori
"tiiltä avatessa sai heittää toinen jalka tiillä ja toinen olla tukevasti maan kamaralla tiin vierellä metrin päässä"

Eikös tuo ole ihan sääntöjen mukaista kun on yksi tukipiste tiillä?

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: To 23 Kesä 2011, 12:18
Kirjoittaja Tapanote
kastori kirjoitti:"tiiltä avatessa sai heittää toinen jalka tiillä ja toinen olla tukevasti maan kamaralla tiin vierellä metrin päässä"

Eikös tuo ole ihan sääntöjen mukaista kun on yksi tukipiste tiillä?
Ei ole. Vähintään yksi pitää koskea tiin pintaan, mutta yksikään ei saa koskea sen ulkopuolella.

Re: Out of bounds ja pakollinen kierto

Lähetetty: To 23 Kesä 2011, 12:22
Kirjoittaja kastori
Ok. Kiitos oikaisusta. Mietittiin tuota Söderkullassa eräällä väylällä mistä ei oikein päässyt järkevästi muuten heittämään.