Muutamia putti kyssäreitä

Sääntöihin liittyvät keskustelut.

Valvoja: HALLITUS

Avatar
BlackWolf
Viestit: 46
Liittynyt: Pe 07 Tammi 2011, 23:04
Oikea nimi: Elmo Lampela
Seura: Willimiehen Disc Golf

Muutamia putti kyssäreitä

Viesti Kirjoittaja BlackWolf » To 23 Kesä 2011, 16:21

Sääntöjen tulkinnallisuus on aika mielenkiintoista ja niinpä onkin jäänyt kaihertaan nämä asiat... Osa on varsin typeriä ja maalaisjärjellä kumottavissa, mutta säännöistä sellaista "maalaisjärki" pykälää kun ei löydy.

1. Onko mitään tarkempaa selitystä siihen milloin putti-asento voidaan määrittää tasapainoiseksi tai putti suoritetuksi? Eli jos kiekko osuu rautaan ja lähtee rollaamaan ja heittäjä edelleen heiluu siinä paikallaan ja sitten astuu putin yli (siis luonnollisesti ajattelemattomuutta tms.), niin onko tämä teknisesti silloin yli astuttu putti?
2. Putti päätyy koriin ja heittäjä on suorittanut putin toinen jalka ilmassa (takajalka), jonka jälkeen tämä takajalka tulee takaisin eteen, laskeutuu markkerin etupuolelle/sivulle sen poimimista varten. Onko tämä silloin yliastuttu putti?
3. Heittäjä asettaa kengän markkerin taakse aivan oikein, mutta johtuen kengän kaarevasta pohjan muodosta painon mennessä eteen kengän kärki osuu markkeriin. yliastuttuko?
4. Heittäjä on puttaamassa hankalasta asennosta jalat haarallaan ja putin lähtiessä kengän kanta/kärki/sivu siirtyy pois markkerin takaa. Onko vain irtoamis hetkellä merkitystä?
5. Puttaaja puttaa huonosta asennosta esim. polviltaan, kaatuu taakse selälleen putin lähdettyä ja kaatuessaan/kaaduttuaan koskee aluetta markkerin edessä (siis jalat oikenee ja kantapäät maahan) Mikäs on tulkinta?
6. Puttaajan edessä on suurehko puu ja kori suoraan sen takana. Puttaaja ottaa asennon markkerin taakse, nojaa puuta vasten (selvästi markkerin etupuolella), tekee pienen ponnistuksen irrotakseen puusta, heittää ja kiekon irrottua ottaa uudestaan puusta tukea. Mikäs on tulkinta?
7. Sama kuin edellisessä mutta esim. etunojapunnerrus asento ja isohko kivi käden alla. Teknisesti ylös alas liikkeellä kun ei lähestytä väylämaalia.
(Kohtien 6&7 epäselvyys voinee tosin voi johtua suomennoksen "saatetaan matkaan" kohdasta ehkä englanninkielisessä asia ilmaistu paremmin?)
8. Puttaaja puttaa huomattavasti eteenpäin kaatuen, mutta onnistuu nappaamaan kiinni oksasta/näreestä markkerin takaa ennen yliastumista. Tulkinta?
9. Jatkokysymys edelliseen. Pelaajan takana kasvaa iso puu jonka oksa on sopivasti pelaajan takana ja käden ulottuvissa. Pelaaja kun ei saa pidellä markkerin ja vylämaalin edessä olevaa estettä, mutta säännöt eivät kiellä roikkumasta/ pitämästä kiinni takana olevasta oksasta, niin saako pelaaja ottaa oksan vapaaseen käteen, kaatua kohti koria, heittää ja sen jälkeen jäädä roikkumaan tämän oksan varaan?

Tossahan noita... saa haukkua idivootiksi ja aika montaa varmaan ei koskaan tapahdu tai jos tapahtuu niin ovat todella harvassa ja monelle ei tulisi edes moiset mieleen, mutta kyselen nyt ihan sekä mielenkiinnosta, että sääntö tuntemuksen takia. Kun noista mondoista jne. on väännetty ja käännetty vaikka ja kuinka mutta tälläiset jutut on jääneet vähemmälle huomiolle.

raaraa
Viestit: 14
Liittynyt: La 23 Elo 2008, 12:47
Oikea nimi: Antti Rautio

Re: Muutamia putti kyssäreitä

Viesti Kirjoittaja raaraa » To 23 Kesä 2011, 17:41

Omat tulkinnat:
1. Riippuen vähän heilumisesta (yhden jalan varassa tasapainoilua vai suu auki haaraseisonnassa huonoa tuuria manaillessa) voisi mielestäni olla kumpi vain. Tasapainon todistaminen onkin toinen juttu. Selkeä haara-asento putin jälkeen ennen markkerin poimintaa tai askel taaksepäin ovat omasta mielestä toimivat ratkaisut
2. Yliastuttu
3. Yliastuttu
4. Hyväksytty putti
5. Yliastuttu
6. Yliastuttu markkerin ollessa 10 metrissä tai lähempänä
7. Kts. edellinen
8. Hyväksytty putti
9. Hyväksytty putti

miKeli
Viestit: 136
Liittynyt: Ke 21 Touko 2008, 18:30
Oikea nimi: Trolol

Re: Muutamia putti kyssäreitä

Viesti Kirjoittaja miKeli » To 23 Kesä 2011, 23:44

etäisyydellä <10m korista puttia ei saa astua yli. homma klaari.

Juhani
Viestit: 108
Liittynyt: La 06 Loka 2007, 11:57

Re: Muutamia putti kyssäreitä

Viesti Kirjoittaja Juhani » Pe 24 Kesä 2011, 1:28

8 ja 9 on myös laittomia heittoja sillä heittoasento tulee ottaa niin että oksat eivät saa liikkua tai jos mahdotonta niin siten että ne liikkuvat mahdollisimman vähän. Vain heittoliikkeen aiheuttama oksiin koskeminen on sallittua ja oksasta tarkoituksellisesti roikkuminen ei luonnollisesti kuulu heittoliikkeeseen.
4 on laiton jos siis sillä hetkellä kun kiekko irtoaa kädestä jalka ei ole kontaktissa markkerin takana oikein vaan on jo liikahtanut pois.

Avatar
hirsi
Viestit: 339
Liittynyt: Ke 20 Loka 2010, 19:07
Oikea nimi: Janne Hirsimäki
Seura: Nummelan Frisbeeseura
Paikkakunta: Vihti

Re: Muutamia putti kyssäreitä

Viesti Kirjoittaja hirsi » Pe 24 Kesä 2011, 9:11

Niin, eihän missään oksassa saa roikkua tai puuhun nojata? Näin minä olen ymmärtänyt..

raaraa
Viestit: 14
Liittynyt: La 23 Elo 2008, 12:47
Oikea nimi: Antti Rautio

Re: Muutamia putti kyssäreitä

Viesti Kirjoittaja raaraa » Pe 24 Kesä 2011, 9:31

Juhani kirjoitti:8 ja 9 on myös laittomia heittoja sillä heittoasento tulee ottaa niin että oksat eivät saa liikkua tai jos mahdotonta niin siten että ne liikkuvat mahdollisimman vähän. Vain heittoliikkeen aiheuttama oksiin koskeminen on sallittua ja oksasta tarkoituksellisesti roikkuminen ei luonnollisesti kuulu heittoliikkeeseen..
No nyt päästään näihin tulkinta-asoihin. Säännöissähän käsittääkseni puhutaan asennon ottamisesta, joka pitää olla mahdollisimman vähän asioita liikuttava ja heittoliikkeen aiheuttamasta muusta kuin tahattomasta esim. oksien liikuttamisesta. Lasketaanko tasapainon hakeminen heiton jälkeen kummaksikaan? Jos ei, kohta 8 olisi laillinen kaikissa tapauksissa.Toisaalta, minkä paksuisesta oksasta puhutaan? Käsittääkseni tukipiste voi olla mikä tahansa piste pelikentän pinnassa tai muu tukea tarjoava esine/pinta. Toisin sanoen, puuhun saa nojata, kunhan tukipisteitä ei synny markkerin etupuolelle ja markkerin takana on yksi tukipiste. Jos oksa johon tartutaan on tuollainen reidenpaksuinen, eikä heilu suuntaan tai toiseen, kohdat 8 ja 9 olisivat mielestäni laillilisia. Seuraava kysymys onkin sitten se, mihin tukipiste muodostuu puuhun nojatessa? Kohtaan johon nojaat, vai kohtaan josta puu kasvaa maasta?

Juhani
Viestit: 108
Liittynyt: La 06 Loka 2007, 11:57

Re: Muutamia putti kyssäreitä

Viesti Kirjoittaja Juhani » Pe 24 Kesä 2011, 13:36

Noniin leikki sikseen. Kohta junnut alkaa kiipeilee puitten oksia ja pistää slämdonkilla muovia ketjuihin.

hece
Viestit: 107
Liittynyt: La 09 Loka 2010, 14:18
Oikea nimi: Henrik Martikainen
Seura: Jyväskylän liitokiekkoilijat
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Muutamia putti kyssäreitä

Viesti Kirjoittaja hece » Ke 20 Heinä 2011, 14:04

Tali Openin 1. kierroksella tuli 9. kohdan kaltainen tilanne. Gunnar Aasbø puttasi koriin Openin 14. väylällä (paksusta) oksasta kiinni pitäen 10m sisällä. En itse nähnyt tarkkaan kuinka edessä käsi oli. Nikko ei sanonnut heti mitään, mutta huomautti kuitenkin myöhemmin ettei niin voisi tehdä. Luulisin jos ote olisi ollut markkerin etupuolella, olisi Nikko huomauttanut askelrikkeestä välittömästi. Tarkkaan en kuitenkaan puheita kuullut, joten en mene vannomaan otteen sijainnista.

Vastaa Viestiin