Muutama juttu uusille kilpailijoille

Sääntöihin liittyvät keskustelut.

Valvoja: HALLITUS

MikeDGH
Viestit: 1019
Liittynyt: Ti 22 Tammi 2013, 22:59
Oikea nimi: Mikko Wikman
Seura: Disc Golf Hyvinkää
Paikkakunta: Söderkulla

Muutama juttu uusille kilpailijoille

Viesti Kirjoittaja MikeDGH » To 29 Touko 2014, 22:28

Nyt kun tuo kisakausi on pyörähtänyt käyntiin täysillä ja uudetkin pelaajat ovat päässeet mukaan kisatunnelmaan, niin lienee hyvä kaivaa esiin muutamia asioita liittyen sääntöihin. Itse en missään nimessä halua olla tuolla radalla sellainen pikkutarkka pilkun n****ja, mutta joistakin asioista on vaan pakko huomauttaa. Joistakin olen huomauttanut kierroksella, joistain olen antanut vinkkiä kierroksen jälkeen ja osan kaivelen esiin mietittäväksi nyt tässä. Alla muutamia asioita, jotka ovat osuneet silmiin tuolla kierroksilla. Osin omissa pooleissa, osin naapuripoolien peliä katsoessa.

FOOT FAULT, väärä heittoasento / askelvirhe
Tätä näkee huolestuttavan paljon. Ensinnäkin on paljon tapauksia, kun heittoon otetaan vauhtia ja sitten heiton lähtiessä kädestä jalka onkin ihan missä sattuu. Pahimmillaan tässä alkukauden kisojen aikana olen todistanut, kun tukijalasta jää jälki metri liestä etuviistoon. Toinen merkittävä ongelma tuntuisi olevan puu/puska/kivi yms. estepaikat. Heittoasento otetaan surutta puoli metriä markkerin vierestä, koska siitä pääsee heittämään paremmin. Tällä saa tietyissä tilanteissa huomattavaa etua. Jos heität huonoon paikkaan, niin kärsi seuraukset. Jos olet epävarma heittopaikkasi/-asentosi sääntöjenmukaisuudesta, niin varmista poolikavereilta. Jos saat siunauksen, niin paikka on hyväksytty.

PELIRAUHAN ANTAMINEN
Tämän suhteen ei ehkä niinkään ole ollut ongelmaa oman poolin kanssa, mutta sen sijaan viereisillä väylillä pelaavien ja/tai tiille saapuvien kanssa on. Monesti on tuntunut siltä, että omalle poolille kyllä annetaan pelirauha, mutta sitten mennään häiritsemään sitä naapuripoolia juttelemalla kovaan ääneen, ottamalla tuloksia tai vaikka menemällä k*selle toisen poolin avatessa ihan vieressä. Pitäisi katsoa sitä pelitilannetta myös omaa poolia pidemmälle ja antaa pelirauha myös muille, vaikka itsellä olisikin siirtymä tai odottelu menossa. Tämä koskee myös aikaa, kun oma kierros on päättynyt - silloin annetaan pelaavien poolien tehdä hommansa rauhassa eikä kävellä väylän läpi palauttamaan tuloskansiota.

30 SEKUNTIA
Voi jessus. Kiekko keskellä väylää. Kaveri saapuu sinne löntystäen, katselee vähän aikaa heittoreittejä ja kuuntelee laulavia pikkulintuja. Sitten kävellään takaisin bägille sinne viiden metrin päähän, haetaan kiekko. Hitto, pyyhe jäi - takaisin bägille. Kuivataan kiekkoa puolisen minuuttia, viedään pyyhe takaisin bägiin. Sitten aloitetaan keskittyminen. Ääh, kiekon vaihto.... Loputon jatkumo, jota on saanut todistaa liian moneen kertaan. Ei, en missään nimessä sano että pitäisi hätäillä tai ei saisi keskittyä rauhassa. Vaihda kiekkoa, kuivaa kiekkosi, hae toinen kiekko, keskity pitkään, tee vatsalihaksia, heitä kuperkeikka... Ihan sama mitä teet, mutta heittovuorosi alkaa silloin kun on selkeästi sinun vuoro heittää (olet kaiumpana tai paikassa joka on pelin sujuvuuden kannalta fiksuinta pelata ekana). Ja heittovuoroosi sinulla on 30 sekuntia aikaa. Ei enempää.

****
Nuo yllä mainitut kolme asiaa, ovat sellaisia sääntöihin liittyviä asioita joissa tulee eniten rikkeitä ainakin minun silmissäni. Ja niitä tulee koko ajan enemmän pelaajamäärien lisääntyessä. On toki muitakin huomionarvoisia asioita, kuten oikeassa ja/tai fiksussa järjestyksessä pelaaminen, tarpeettoman kiekon heittäminen bägille, tupakanpoltto (kisakohtaiset säännöt) ja heittopaikan merkkaaminen (esim. nostoputit)....

****
En varmasti itsekään aina osu jalallani siihen oikeaan heittopaikkaan tai saatan höpöttää turhan äänekkäästi odotellessani pääsyä tiille. Mutta silloin kun näitä virheitä teen, niin toivoisin että minua huomautettaisiin asiasta. Jos siitä joudutaan toistuvasti huomauttamaan, niin olen rangaistukseni ansainnut ja sen myös kärsin mukisematta. Mutta toivoisin myös, että jokainen kilpailija - niin uusi kuin vanhakin - kiinnittäisi huomiota sääntöjen noudattamiseen. Vaikka harrastamme lajia, joka on "Spirit-laji" ja tarkoituksena on myös pitää hauskaa, niin kisoissa kilpaillaan. Kilpailuissa on säännöt, joita kilpailijoiden tulee noudattaa. Jokseenkin surullista oli katsella esimerkiksi PG-Tourin osakilpailussa Nummelassa järkyttäviä sääntörikkomuksia - hittolainen, noissa kisoissa jaettiin paikkoja SM-kilpailuihin ja siellä on mukana jengiä jotka ei osaa sääntöjä!!! Virheitä ja vahinkoja sattuu kaikille, mutta johonkin se raja on vedettävä...

****
Toivoisin:

RAKKAAT KANSSAKILPAILIJAT
Lukekaa ne säännöt läpi ja painakaa ne mieleenne. Jos on epäkohtia, kysymyksiä tai muuten vaan sanomisen arvoista asiaa, niin tämän foorumin tältä Sääntö-palstalta löytyy varmasti apua. Ja poolikavereilta voi kysyä, jos kesken kierroksen tulee jotain epäselvyyksiä. Jos poolissasi oleva kilpakumppani tai vaikka naapuripoolissa oleva pelaaja rikkoo sääntöjä, niin huomauta hänelle asiasta. Hiuksia ei tarvi ruveta halkomaan. Jos joku huomauttaa sinulle tekemästäsi virheestä, niin älä ota naamallesi sellaista "Mitä-v*ttua-tuo-valittaa"-ilmettä, vaan ota kaverin sanominen huomioon ja korjaa virheesi jatkossa. Säännöt on kaikille samat, sääntöjä tulee kaikkien myös noudattaa samanlailla.

TD:T JA KISOJEN VIRALLISET TOIMITSIJAT
Ei ole missään nimessä haitaksi muistuttaa pelaajakokouksessa muutamista yleisimmästä rikkeistä. Esimerkiksi Penttalan Ari jakoi varsin tiukasti muistutusta 30 sekunnin säännöstä Nummelan kisoissa. Hyvä niin. Huono puoli asiassa oli se, että asiasta ei kaikki kuitenkaan välittäneet. TD:T, jakakaa ahkerammin huomautuksia ja jopa varoituksia sellaisia ansaitseville. Teillä on kuitenkin velvollisuus huolehtia siitä, että kisat käydään sääntöjen mukaisesti läpi. Sanottakoon nyt vielä, että lähes kaikissa käymissäni kisoissa TD:t ovat hoitaneet hommansa hyvin. Aina voi toki pyrkiä vieläkin parempaan suuntaan ;-)

SEURAT JA NIIDEN PUUHAHAHMOT
Painottakaa sääntöjen merkitystä jo viikkokisatasolta alkaen. Se mikä opitaan tutussa porukassa ja muodostuu tavaksi, niin on varmasti selkäytimessä siellä oikeissa kisoissakin. Tällä viikolla viikkokisojen pelaajakokouksessa korostetaan markkerin käyttöä ja oikean heittoasennon ottamista. Seuraavan viikon kisoissa muistutetaan markkerin käytöstä ja tuodaan uutena asiana esille pelirauhan antaminen. Seuraavalla kerralla muistutetaan markkerista ja pelirauhasta... Sieltä löytyy ne kaverit jotka huutelee "joojoo, mennään jo pelaamaan, unohdetaan lässytys". Todennäköisesti se sama kaveri, joka tekee ne sääntörikkomukset ensin siellä viikkokisoissa ja sitten kahden viikon päästä ekoissa oikeissa kisoissaan.

FGA
Viestit: 27
Liittynyt: To 20 Syys 2012, 10:00
Oikea nimi: Tero Tommola
Seura: Muu frisbeeseura

Re: Muutama juttu uusille kilpailijoille

Viesti Kirjoittaja FGA » Pe 30 Touko 2014, 7:33

Hyvä kirjoitus, Mike!

Itse tulkitsen säännön hengen mukaiseksi toiminnaksi sen, että esim. avauksen jälkeen saavutaan ripeästi kiekolle, tutkaillaan vähintään yhtä ripeästi mahdolliset heittolinjat, jonka jälkeen alkaa tuo mainittu 30 sekuntia. Sinä aikana on haettava vieressä olevasta bägistä oikea kiekko ja saatava heitto matkaan.

Samaa linjaa noudattaen ryhmäkavereiden pitää antaa heittorauha. Tämä tarkoittaa liikkumatta paikallaan seisomista sekä hiljaisuutta kun kaveri valmistautuu heittoon. Tätä aihetta sivutaan 30 sekunnin säännössä (kohta 3):
804.01 Excessive Time
Last updated: Wednesday, December 26, 2012 - 12:17

A maximum of 30 seconds is allowed to each player to make a throw after:
1.The previous player has thrown; and,
2.The player has had a reasonable amount of time to arrive at the disc; and,
3.The playing area is clear and free of distractions.

A player shall receive a warning for the first excessive time violation. The player shall be assessed one penalty throw for each subsequent excessive time violation in the same round.
"Drive for show, putt for "Doh!""

MikeDGH
Viestit: 1019
Liittynyt: Ti 22 Tammi 2013, 22:59
Oikea nimi: Mikko Wikman
Seura: Disc Golf Hyvinkää
Paikkakunta: Söderkulla

Re: Muutama juttu uusille kilpailijoille

Viesti Kirjoittaja MikeDGH » Pe 30 Touko 2014, 12:02

Tero, kyllä se 30 sekuntia alkaa siitä kun saavut heittopaikallesi ja on selkeästi sinun vuoro heittää. Kyllä se heittolinjojen tutkaileminen siinä kiekon takana kuuluu sen 30 sekunnin sisälle.

Mutta joo, samasta asiasta puhutaan - kärjistin esimerkkiä ihan tarkoituksella. Sellainen reipas ja ripeä toiminta yhdistettynä pieneen ennakointiin. Kyllä vaan, jo poolikaverin heittäessä pystyy miettimään omaa tulevaa heittoaan ja vaikka valita sopiva kiekon :D

Avatar
KaPu
Viestit: 49
Liittynyt: Ke 20 Elo 2008, 22:33
Oikea nimi: Jesse Viksten
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muutama juttu uusille kilpailijoille

Viesti Kirjoittaja KaPu » Pe 30 Touko 2014, 14:15

HARJOITUSHEITTO

Valitettavan usein näkee myös peliin kuulumattomia heittoja kisoissa. Kun etsitte vaikka pusikosta kiekkoanne ja löydätte sen niin älkää heittäkö sitä kaverille tai oman bäginne viereen. Annatte aivan turhaan pelikaverillenne mahdollisuuden ja velvollisuuden rangaista teitä tulokseen lisättävällä harjoitusheitolla, vain koska ette jaksanut viedä kiekkoa perille tai asettaa sitä maahan.

Sama pätee harjoitusputteihin, kun kisan alkuun on alle 2min. Pitäkää huoli, että tiedätte paljon kello on ja koska aloitetaan. 2min merkin jälkeen suoritetuista peliin kuulumattomista heitoista tulee siis lisätä yksi harjoitusheitto tulokseen per heitto.

Tapanote
Toiminnanjohtaja
Viestit: 8435
Liittynyt: To 10 Syys 2009, 8:44
Oikea nimi: Tapani Aulu
Seura: Tomoottajat Disc Golf
Paikkakunta: Turku

Re: Muutama juttu uusille kilpailijoille

Viesti Kirjoittaja Tapanote » Pe 30 Touko 2014, 14:27

KaPu kirjoitti:Sama pätee harjoitusputteihin, kun kisan alkuun on alle 2min. Pitäkää huoli, että tiedätte paljon kello on ja koska aloitetaan. 2min merkin jälkeen suoritetuista peliin kuulumattomista heitoista tulee siis lisätä yksi harjoitusheitto tulokseen per heitto.
2 minuutin varoitusmerkin jälkeen, ennen aloitusmerkkiä heitetyistä merkitään vain yksi heitto, oli heittoja kuinka monta tahansa.

Vastaa Viestiin