Buncr hazard ja heiton uusiminen

Sääntöihin liittyvät keskustelut.

Valvoja: HALLITUS

Avatar
KaPu
Viestit: 49
Liittynyt: Ke 20 Elo 2008, 22:33
Oikea nimi: Jesse Viksten
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Helsinki

Buncr hazard ja heiton uusiminen

Viesti Kirjoittaja KaPu » Pe 21 Marras 2014, 19:04

Lunta tupruttaa ja jäi kesältä kaivelemaan sääntöknoppi koskien onneksi harvinaista buncr hazard -sääntöä ja heiton uusimista. En nyt ihan heti löytänyt sääntökirjasta koko buncr hazardia, mutta sitä sovelletaan ilmeisesti PDGA:n Tour Managerin hyväksymänä paikallissääntönä kuitenkin virallisissa kisoissa.

Perusideana on, että OB:lle kantautunut heitto uusitaan samasta heittopaikasta, eikä tulokseen lisätä rangaistusheittoa, mutta itse heitot lasketaan tulokseen. Buncr hazardissa sama pelaaja jatkaa heittämistä, kunnes heitto on sisällä. Huhun mukaan OB:lle menneitä kiekkoja ei saa heittojen välissä noutaa, ennenkuin kiekkoja on onnistunut kylvämään pellolle 10 kappaletta tai kyseessä on putti.
803.02 B. Valinnainen uusintaheitto: Pelaaja voi koska tahansa valita heittävänsä uudestaan edelliseltä heittopaikalta. Heittäjän tulokseen merkitään alkuperäisen heiton lisäksi yksi rangaistusheitto.
Hyvin selkeää, mutta buncr hazardin ollessa kyseessä liikkeellä on kahta koulukuntaa.

1) Vihdin Kaatis pelataan usein kokonaan buncr hazardina so. OB:lle kantautuvat heitot uusitaan samasta paikasta, ilman rangaistusheittoa. Mikäli haluat uusia pelialueen sisälle jääneen heittosi, niin A.Penttala maalaa sinulle uhkakuvan rangaistusheitosta em. sääntöön nojaten. Eli jos avaat sisälle, mutta huonoon paikkaan, et saa uusia heittoa ilman rangaistusheittoa, vaikka pelataan buncr hazardia. Jos avaat OB:lle, uusit heittosi edellisestä heittopaikasta.

2) 2013 SM-kisassa avasin kymppiväylän laiturilta vaivoin tien yli ja ensimmäiseen tiheään orapihlajapuskaan. Kiekko jäi sisään pelialueelle, mutta erittäin epämiellyttävään paikkaan. Tulospalvelupisteellä suoritustani ihaillut toimitsija kehotti minua ottamaan uusintaheiton, vaikka kiekko oli sisällä, koska buncr hazardissa ei tule rangaistusheittoa ja saisin heittää kakkosheittoni tiiltä. (Pelasin väylän loppuun kahdella eri tavalla ja TD teki lopulta päätöksen tuloksesta, koska heittueemme oli eri mieltä toimitsijan tulkinnasta.)

Eli onko buncr hazard ja uusintaheitto määritelty säännöissä vai onko kyseessä aina paikallissääntö, jonka tulkinnasta ja muodosta kisan järjestäjä päättää?
Viimeksi muokannut KaPu, Ma 24 Marras 2014, 18:49. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Jani
Viestit: 1143
Liittynyt: To 03 Marras 2005, 22:18

Re: Buncr hazard ja heiton uusiminen

Viesti Kirjoittaja Jani » Pe 21 Marras 2014, 20:38

Sen verran tiedän, että tuolla nimellä ei sääntöä ole olemassakaan; yritin hakea nimittäin lupaa säännön käyttämiseen, mutta PDGA:n pojat eivät mitään bunkkeria suostuneet ymmärtämään. Piti siis kirjoittaa paikallissääntö auki. Jos siis tuollainen uusi heitto on sallittu ilman auttia, niin silloin on td hakenut tällaiseen luvan ja tiedottanut tästä pelaajille.

Ohjeeksi yleisesti: jos pelaaja väittää omituisia, pyydä näyttämään asia sääntökirjasta.

MikkoS
Viestit: 297
Liittynyt: Ma 25 Loka 2010, 11:21
Oikea nimi: Mikko Setälä

Re: Buncr hazard ja heiton uusiminen

Viesti Kirjoittaja MikkoS » La 22 Marras 2014, 22:14

Ei mulle oo tullu kyllä pieneen mieleenkään et buncr hazard väylällä sisälle jääneen saisi uusia ilman rankkua. Eiköhän se ole siinä buncr hazard väylän opasteessa/caddybookissa/pelaajakokouksessa kerrottu. Jos siinä sanotaan että saa, sit saa. Tosin en tiedä antaisiko PDGA paikallislupaa jos myös sisälle jääneet kuluu diiliin. Mulla on ainakin ollu käsitys että vain outtiin menneet.
Huomaan heti putterin irrotessa kädestä, että "aha, tuonneko olinkin menossa" - roberd

Avatar
Ari
Viestit: 7427
Liittynyt: Ke 10 Tammi 2007, 11:57
Oikea nimi: Ari Penttala
Seura: Nummelan Frisbeeseura
Paikkakunta: Nummela

Re: Buncr hazard ja heiton uusiminen

Viesti Kirjoittaja Ari » Su 23 Marras 2014, 10:23

Nimi kun on mainittu niin pitäähän sitä kommentoida.

En nyt ihan ole kymmenissä sellaisissa kisoissa ollut, joissa on Buncr Hazard nimellä tuotua sääntörakennelmaa käytetty. Yhdessäkään pelaajakokouksessa kuitenkaan ei ole sanottu, että kentälle heitetyn heiton voi uusia ilman rankkaria. Varakiekon voi aina heittää, mutta sitä ei käyttöön saa kuin löytämällä kiekkonsa outista tai hävittämällä edellisen heiton. (Tällöin se on tietenkin lost disc ja rankkari)

Nykysysteemissä kaikki mitä ei löydy sääntökirjasta pitää hyväksyttää PDGA:lla. Jos tahtoo tuollaisen uusintaheittomahdollisuuden ilman rankkaria niin se pitää erikseen osata anoa sekin.
TD:n kannattaa säästää PDGA:n kanssa käyty sähköpostikeskustelu jonka avulla voidaan selvittää vaikka sitten takakäteen mitä on tullut anottua ja mitä ei.

Vastaa Viestiin