Talvitreeniä

Keskustelua frisbeegolfista

Valvoja: HALLITUS

Avatar
Jaani
Viestit: 2858
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Powerball on ihan hauska lelu, mutta en mä sillä rupeaisi puntteja korvaamaan ikinä. Se liikerata on kuitenkin tosi pieni ja se ottaa hirveen pienelle alueelle.

Mistäs löytyy Jenkins -otteesta jotain kuvaa, että voisi sitä tutkailla?
jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja jiiärrä »

Arttu: Kiitos vinkistä. Mun ilmoituksethan löytyvät pääosin osoitteesta http://www.discgolfreview.com/forums käyttäjätunnuksella JR. On ne sielläkin sekaisin eri paikoissa, mutta onpahan ainakin näkyvillä muillekin kuin finskeille.

Minulla ei ole leveät reunukset olleet ongelma lipeämisen suhteen power gripillä tai Feldbergin otteella. Viimeksi, kun kokeilin keväällä viileässä Jenkins grippiä, kiekot lipsuivat pahasti etuajassa vajaillakin tehoilla. Multa puuttuu kosteutta sormista ja siksi mun nakkini ovat liukkaat. Eikä ilman nahkan halkeilua yleensä jaksa neiteillä käsirasvojen kanssa. Liian sikaniska karju omaksi edukseen... Tai vain laiska. Mun sen hetken pienemmillä sormivoimilla kuin nyt onnettomat räpellykset eivät toimineet pätkääkään. Ehkä mulla on liian pieni käsi. Pitänee kokeilla matalammalla kiekolla, kuten Flick.

Koska kiekot lipesivät, jouduin runnomaan sormilla jo etukäteen niin kovaa että lihakset jännittyivät käden liikettä jarruttavaksi. Ja jos lipeily ja lyhentyneet heitot eivät olisi haitanneet tarpeeksi, ranne jäykistyi liikkumatomaksi, mikä sekin haittaisi. Peukalon pää oli kokemattomuudesta punainen ja kipeä joka kerta. Siinä ei ole uutta näissä harrasteissa. Peukalon ulointa niveltä sattui niin pahasti että on selvä, että pitää vetää pinaattia ja punttia vielä pitkään. Jos tuo ote toimisi edes ensi kesänä löysin rantein :-)

Kaikkein pahinta on se että Jenkins ote fokusoi painetta ja tärinäaaltoja juuri mun vammaani, joka on elinikäinen. En tiedä, miten paljon se paranee, vai onko raja tullut vastaan muuten kuin suojaavan lisälihasmassan ja vahvempien jänteiden hankkimisen kautta. Siinä kehityskohdetta jokaiselle heitäjälle talvitreeniksi. Vahvat lihakset eivät lohduta paljon, jos niillä vain repii jänteet tai ainakin pääsee heittokieltoon tulehduksen takia. Puheiden perusteella ainakin moni juniori Hesassa on jo kärsinyt jännetulehduksista. Ei hyvä uran pituuden kannalta.

Lipsuuko teillä heitot vasemmalle ohi kylmällä ja märällä säällä Jenkinsien otteella? Tumpsi, viskooko sinulla heitot yhtä pahasti eri suuntiin power gripillä kuin Jenkins gripillä? Voisiko siinä olla selitystä tähtäysongelmillesi, joita kävimme DGRssä läpi?

Jaani en muista suoralta kädeltä mistä kaikkialta näkyisi, mutta Averyllä ja Valariella on molemmilla monta kuvaa kotisivuillaan. Jonnekin tänne keskutelufoorumile laitoin taannoin linkin Averyn ja Valin kisasta ja opetusvideosta Japanista, jonka youtubeen laittoi käyttäjä MAROROGUNSO. Youtubesta näkee otetta pienen resoluution kuvasta käyttäjältä mfranssila slo motionina ja lcgm8 on laittanut paljon Tali Openin matskua nettiin 720P high definition ready resoluutiolla. Parempaa laatua löytynee piakkoin kaupan hyllyltä, jahka vilustuminen paranee ja pääsen kauppaan ostamaan hinkumani mikserin. Sitten onkin JohnVoyagerista kiinni, miten, missä ja milloin saamme spiikkaukset tehtyä. Tämän jälkeen ei kai pitäisi mennä kauan, ilman ongelmien löytymistä siihen, että matskua _hyvällä_ laadulla on tarjolla. Tosin ensi viikolla olen suuren osan ulkomailla. Eiköhän tässä ennen kevättä löydy lääkettä mökkihöperyyteen :-)

En missään nimessä korvaa puntteja, mutta juuri ranteen ja sormien vahvistamiseen uudella tavalla ja motivaattorina PB voisi toimia.
jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja jiiärrä »

Kokeilin nollatehoilla sisällä Jenkinsien otetta. Tietysti sattuu käteen, kun oli jo valmiiksi ärsyyntynyt tyynyn puristelutreenistä. Älysin, että viime keväänä kokeillessani tätä otetta, olin mennyt liian pitkälle sormien löysäämisessä pikkusormesta keskisormeen. Nyt se ei ole ongelma ja peukalon painetarve on ehkä vähentynyt. Ranteen sain tosi löysäksi, mikä vaikuttaa lupaavalta. Pitää kokeilla käytännössä, kun paranen. Kokeilin eri kiekkoja ja pehmeissä muoveissa sormi uppoaa syvälle kanteen. Tuntui heti pahalta ja kuulemma se johtaa kiekon taipumiseen sekä vaihteleviin irtoamisiin sormista. Siis epätarkkuuteen ja toistettavuuden vähenemiseen. En tiedä kunka helppoa lipeämisten välttäminen on, kun pehmeässä kiekossa siirtää peukalon kokonaan siiven, eli paksun osan päälle, kun siitä on lyhyempi matka peukalon etuaikaiseen lipeämiseen.
AMA
Viestit: 1120
Liittynyt: Ke 29 Elo 2007, 17:36
Oikea nimi: Markus Mäntylä
Seura: Tampereen Frisbeeseura
Paikkakunta: Tampere

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja AMA »

Jenkinssigrippiä: http://www.averyjenkins7495.com/2009/06 ... olf-grips/
Pointtina nimenomaan tuo peukalon asento.

Eikö JR peukalon optimaalinen paikka ole juurikin tuossa kiekon paksuimmassa kohtaa? Jos peukkua vie lähemmäs kiekon keskustaa ainakin itse menetän pituutta selvästi ja tulee tuo peukun painuminen kiekkoon -efekti. Muistan myös kaikissa opastuksissa sanottaneen peukalon paikaksi tuon paksuimman kohdan ja niin myös tuossa jenkinssin grippiesimerkissä.
"play for show, work for dough" -Lloyba
JohnEagle
Viestit: 673
Liittynyt: Ke 06 Kesä 2007, 12:58
Oikea nimi: Janne Kotka
Paikkakunta: kangasala

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja JohnEagle »

mulla ainaki wobblaa iha helvetisti riliisissä jos on sormen kärjet rimmiä vasten, ku yrittää pitää ekat nivelet sormenpäissä suorana niin lähtee puhtaammin. eli rimmiä päin tulee sormenjäljet, ei kynnen päät.
dgct
Joksa
Viestit: 619
Liittynyt: Pe 14 Loka 2005, 7:44
Oikea nimi: Joksa
Seura: Disc Golf Club Tampere

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja Joksa »

Eiköhän näpit kannata pitää just niin kuin itselle parhaalta tuntuu 8)
Heitän koko ajan kupille ja otan kakkosta korttiin niin eiköhän se Markokin siitä hyydy.
- Hege
jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja jiiärrä »

Ensinnäkin jokaisen anatomia on erilainen ja lihasvoima on jakautunut eri tavoin puhumattakaan venyvyydestä ja muista muuttujista. Kuten nopeiden, supernopeden ja keskinopiden solujen jakaumasta yms. Siksi kuuluu usein kommentteja, että jotkut eivät millään ilveellä saa jotain kiekkoa lentämään kunnolla, vaikka sama tyyppi heittääkin muille saman tason pelaajille vaikeampia kiekkoja ongelmitta.

Jokaisen on käytävä läpi moneen kertaan kehityksen aikana kaikki vaihtoehdot otteissa. Teoriatasolla monessa otteessa on plussia ja miinuksia, mutta plussia ei aina saavuteta, jos ei treenaa tarpeeksi hyväksi ja miinukset eivät koske kaikkia. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen kannattaa treenata sormien venyvyyttä, puristusvoimaa sekä nopeutta yhdessä lihashallinnan, kuten oikeaan aikaan riittävän kovaa puristamisen suhteen.

Teoriatasolta puhuen Jenkinsien ote tarjoaa potentiaalista heittopituutta lisää ja haittapuolella lienee vähentynyt tarkkuus ja toistettavuus pito-ongelmien myötä. Siksi se sopinee avoimiin paikkoihin, kun pitää heittää pitkällä väylällä niin kauas kuin pystyy. Ja lyhyemmissä heitoissa pitäydyn perinteisemmissä otteissa. Olettaen, että joskus paikat kestävät Jenkinsien otetta ollenkaan.

Näemmä noi Averyn kotisivun kuvat eivät kuvaa todellisuudessa sitä, miten Avery ja Val käyttävät peukaloaan. Heillä peukalo on enemmän kärjen kuin sormenjäljen varassa, muttei täysin. Eli peukalo koskettaa kiekkoa uloimmasta nivelestä alas lähes pystyssä siten, että peukalon kärjen ja sormenjäljen siirroskohta on kontaktissa muovin kanssa. AMAn linkin ylin kuva näyttää oikein, miten kiekko ei tässä otteessa ole yhtä syvällä kämmenen sisällä kuin power gripissä. Kämmenkontaktin vähyys vähentää kitkaa, kun kiekko aloittaa pyörimisen matkalla kämmeneltä etusormen ja peukalon lukon ympäri.

AMA mun kokemus tähän asti on ollut, että heitän pisimmälle, kun peukalo on pohjan pystysuoran osan, rim englanniksi, päällä puoliksi. Eli puoliksi kannella (flight plate) ja puoliksi paksun osan, eli siiven (yllättäen wing) päällä. Tällöin ei pääse tapahtumaan kannen painumista ja epävarmoja irroituksia sekä peukalo on melko kaukana ulkoreunasta, mikä hieman myöhästää lipeämistä, joka syö tehoa ja lähettää kiekkoa enemmän vasemmalle kuin on tarkotus. Jos sormet ovat liian löysällä viimeisen 20 cm käden liikkeen aikana ennen optimaalista kiekon irtoamiskohtaa. Climon mukaan kiekon manipulointi ja kontrolloitavuus paranee, jos vie peukalon kauas ulkoreunasta ja vääntää peukalolla kohti kämmentä samalla kuin painaa kohttuullisen kovaa alas. Tämä ei toimi pehmeillä kansilla toistettavasti irtoamisen puolesta.

Palatakseni otsikonmukaiseen aiheeseen hauiksen vastalihaksia kannattaa treenata voimailulla sekä nyrkkeillen, vaikka ilmaa lyöden. Näin saa voimaa ja opettaa hermoratoja toimimaan nopeasti. Etu treenistä on nopeampi kyynärpään oikaisu suoraksi, mikä on suurin käden tehonluontitapa heittoa ajatellen. Voimaa saa kuminauhalla ovenkahvasta vaakana vetäen tai nostaen käden alkuun tosi kevyen puntin kanssa suoraksi ylös ja toisela kädellä treenikäden kynärpäätä paikallaan pitäen laskien treenattavaa kättä kyynärpäästä taakse alas taittaen ja ylös suoraksi nostaen. Työkaverilla olkapää repesi isoilla painoilla, joten aluksi kannnattaa käyttää vain pulloja ja pikkuhiljaa lisätä kiloihin painoja. Eikä 30 kg, kuten kolleegalla. Autsh! Yllättäen työkyky oli mennyttä kuukausien ajan. Hän ei todellakaan ole ensikertalainen puntin nostossa, minkä lihakset todistavat, joten kaksinumeroiset luvut ovat kai enemmistölle liikaa puhumattakaan 30 kgsta.
AMA
Viestit: 1120
Liittynyt: Ke 29 Elo 2007, 17:36
Oikea nimi: Markus Mäntylä
Seura: Tampereen Frisbeeseura
Paikkakunta: Tampere

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja AMA »

jiiärrä kirjoitti:AMA mun kokemus tähän asti on ollut, että heitän pisimmälle, kun peukalo on pohjan pystysuoran osan, rim englanniksi, päällä puoliksi. Eli puoliksi kannella (flight plate) ja puoliksi paksun osan, eli siiven (yllättäen wing) päällä.
Juuri tätä itsekkin koitin sanoa siinä onnistumatta. Eli käytännössä peukalon painopiste on kiekon paksuimmalla kohtaa, eli siinä mistä rimmi alkaa. Kontrolliheitot ovatkin sitten eriasia ja esim putteri ei tuollaista paksua kohtaa tarjoa ollenkaan.

Ojentajatreeniähän voi tehdä todella monella tapaa. Penkkipunnerruksesta taljoihin tai vaikka irtopainoilla noin JR:n kuvailemin tavoin. Tästä päästään kuitenkin hyvin mielenkiintoisen kysymyksen äärelle, eli miten paljon käden lihasmassaa voi kasvattaa ilman, että se sitten taas osaltaan kasvattaa käden painoa ja hidastaa liikettä? Firsbee on kuitenkin sen verran kevyt kapistus, että kehäänheittähän lihaksia tuskin tarvitaan (ainakaan rystyheittoon :wink:). Selän lihakset sen sijaan ovat ahkeralla käytöllä rystyheitossa ja niiden treenaaminen tuskin ainakaan hidastaa kättä painon muodossa. Voisin veikata, että niitä lihaksia käytän heitossani eniten, kun ne ainakin pitkän heittelysession tai tauon jälkeisen ekan heittelykerran jälkeen ovat kaikkein kipeimmät. Joskus törmäsin johonkin pesäpalloilijoitten (tai rapakon takaisen pallopelin syöttäjien) punttitreeniohjeeseen ja siinä kehotettiin kehittämään jalkoja ja keskikroppaa käsiä enemmän. Osittain ilmeisesti sen takia, että jalat ja keskikroppa ovat tärkeitä heitossa kuin heitossa, mutta myös tuon hidastavan käden lihasmassan kannalta.
"play for show, work for dough" -Lloyba
Avatar
Jaani
Viestit: 2858
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Kyllähän tuo Sandströmin Chrille oli ennätysvuotenaan isossa kunnossa myös käsivarsistaan ja ihan hyvinhän tuo kiekko lähti silti... En usko, että käden paino voi vaikuttaa paljonkaan, etenkin, kun isommat lihakset sijoittuvat olkavarteen eli vedon tyvikohtaan. Jos on Kippari-Kallen forkut, niin tilanne lienee toinen :)

Hyvästä kyynärvarresta on kyllä kämmenheittoon paljonkin hyötyä.
monster
Viestit: 574
Liittynyt: Su 12 Maalis 2006, 17:53

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja monster »

nyt pakko puuttua vähän:) jos AMA meinas keihäänheittäjän lihaksia niin semmosia just tarvittaisiinkiin heittoon kuin heittoon,meinaan sellaisten kavereiden kuin esim Zelezny,Pitkämäki,Thorkildsen.eli pitkiä,suht hoikkia,elastisia,nopeita käden lihaksia ja muitakin lihaksia.ei missään nimessä massaltaan suuria lihaksia.sanoisin että mitä isommat lihakset niin siitä vaan haittaa rystyyn.toki isolihaksinenkin kaveri voi olla notkea ja nopea mutta monesti isot lihakset supistaa liikeratoja joka ei ole hyväksi.rystyheitossa muutenkin tärkeintä tekniikka,rytmitaju,notkeus ja nopeus.tietty upsissa ja foressa samat asiat tärkeitä mutta niissä täytyy kuitenkin fyysiset ominaisuudet olla hieman paremmalla tasolla kuin backhandissa.sanoisin ja tiedänkin että rystyltä voi heittää 150+ vaikka on täysin rimpula juniori,jos rytmitajua ja tekniikkaa ja nopeutta vaan löytyy...voin omia treenisysteemejäni yrittää joku päivä kirjoittaa tänne jos saan aikaiseksi:) hyvä että porukat innostuneita asiasta...-Ville
Nina
Viestit: 270
Liittynyt: La 10 Loka 2009, 11:42

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja Nina »

Voihan pojat! Kyllä tuli aloittelijalle hikikarpalot otsalle kun luki tekstejä tuolla ylempänä... Yksinkertaisesta lajista saa sitten monimutkaisen... aikamoista hienosäätöä...? Ei muuta kuin määrällisesti paljon ja laadullisesti hyviä heittoja niin eiköhän se siitä... :wink:
monster
Viestit: 574
Liittynyt: Su 12 Maalis 2006, 17:53

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja monster »

selvennystä sekavaan tekstiini: tarkoitin että ei niistä nykymuodin kaltaisista keihäänheittäjän lihaksista haittaa ole,päinvastoin,tietty pärjää ilman niitäkin.varsinkin rystyheitossa.
monster
Viestit: 574
Liittynyt: Su 12 Maalis 2006, 17:53

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja monster »

kato kato,sokee spotterikin liittyi keskusteluun:)
Avatar
Jaani
Viestit: 2858
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Niinpä, laatuahan tässä yritetäänkin...
Avatar
Jaani
Viestit: 2858
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Talvitreeniä

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Nyt kun tuota Jenkinsgrippiä olen ihan vain pitänyt kädessäni, niin tuntuuhan se siltä, että kiekko liikkuu vapaammin. Sen lisäksi rimmi tuntuisi olevan paremmassa asennossa, eikä laahausta EHKÄ tule niin helposti heittoon. Raskaalta tuo tuntuu nyt aluksi.
Vastaa Viestiin