Pimp my drive

Keskustelua frisbeegolfista

Valvoja: HALLITUS

Avatar
Jaani
Viestit: 2858
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Tosiaan kannattaa lukea jutut täältä, mutta seassa on aika paljon turhaakin löpinää. Seuraa pitkä vastaus kuntoharjoittelusta.

Omia kokemuksiani voin kertoa tässä tiivistetysti. Salihommia olen harrastanut 7 vuotta ja fribaa 11 vuotta, joten jonkin verran on kokemusta.

Ehkä tärkein: keppijumppa. Keppiä suorin käsin pään yli alaselkään ja takaisin etupuolelle. Se kehittää liikkuvuutta, mitä ei korvaa mikään voima. Toinen hyvä on keppi niskan takana tehty kiertoliike. Sekä niin, että lantio seuraa mukana, ja niin että vain vatsalihakset työskentelevät lantion pysyessä staattisena. Pitemmän päälle lihakset väsyvät kyllä.

Alaselkäliikkeitä selkäpenkissä. Näitä kannattaa tehdä vaikka jalkapäivänä, koska ainakin itselläni ottaa takareisiin ja pakaroihin aika rankastikin, kun tukipehmuste on tuolla nilkan korkeudella. Itselläni menee ilman lisäpainoa 20 toistoa, eli kannattaa tehdä hitaasti. Heilumalla saa vaikka 100 menemään, mutta ketä kiinnostaa.

Kiertäjäkalvosin: pieni paino käteen ja nostelemaan. Alle kymppi riittää kaikille. Istumaan penkille, toinen jalka penkillä ja polvi ylhäällä, kyynerpää polvelle ja kämmen alaspäin lattiansuuntaisesta asennosta käsi pystyyn. Se on pieni, mutta tärkeä lihas kaikelle nostamiselle, mutta etenkin foressa huomaa sen tärkeyden.

Aina voi tehdä kyynervarsitreeniä, eli tanko käteen ja tekemään rannekoukistuksia.

Ylläoleva on mielestäni lajikohtaista hifistelyä, jota kannattaa harrastaa varsinaisen punttiosuuden päälle. Muuten kyllä kaikki nostelu ja tekeminen on hyväksi heitolle, tasapainolle ja kunnolle. Ehkäpä painottaisin selkää, jos jotain pitäisi painottaa. Leuanveto on tämänhetkinen suosikkini, koska se on melko yleisluontoinen yläkroppaliike ja sillä on helppo tehdä monenlaisia mielenkiintoisia treenejä; lisäpainoilla ykköstä, pitkää sarjaa, lyhyttä räjähtävää tai sitten vain aikaa vastaan tietty tavoitemäärä toistoja tai kuinka monta menee vartissa.

Eikä passaa venyttelyä unohtaa. Lonkan koukistajat, etureidet, takareidet ja rintalihakset ovat olennaisimmat vaikuttajat ryhtiin. Jos ryhti on huono, ei draivi lähde sulavasti, joten venyttelyä kehiin ihan surutta ja paljon. Sen lisäksi notkeus ehkäisee loukkaantumisia tehokkaasti. Pitemmän päälle ei kukaan aktiiviheittäjä välty loukkaantumisilta, joten parasta tehdä kaikkensa, ettei silloin ainakaan kävisi pahasti tai ainakaan kovin usein.

Massalla ei muuten tee heitossa juuri mitään, joten voimaa, ketteryyttä ja nopeutta mukaan. Massaa saa vain syömällä paljon, joten salitreeninä käy melkein miten tahansa toteutettu ohjelma ilman pelkoa isoista raameista.
Jatama
Viestit: 83
Liittynyt: Ti 06 Syys 2011, 20:49
Oikea nimi: Jani Määttänen
Paikkakunta: Ylivieska

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja Jatama »

En tiedä onko ketjussa mainittu, mutta itse suosittelisin tekemään myös koordinaatiotreenejä vaikkapa kerran viikkoon. Varsinkin, jos on vaikeuksia askelien ja vedon ajoittamisen kanssa. Henk. kohtaisesti on tullut tehtyä ko. reenejä muiden harrastusten osalta yli 10v. ja huomaa kyllä porukalla reenailessa, että osalle koko sana on täysin vieras. Loistavien draivien aikaansaamiseksi on kuitenkin liikkeiden oikea-aikaisuus aikalailla kaikki kaikessa.
jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja jiiärrä »

Juuzou kirjoitti:Osaattekos sanoa, että miten tässä talvella pystyisi treenaamaan draiveja ens kesää varten? Tai miten pystyisi treenaamaan voimaa. Talvella ei pääse kuitenkaa itse kiekolla niin paljoa heittelee, mutta salille pääsee säässä kuin säässä. Eli jos salilla haluaa treenata voimaa, mikä auttaisi draiveihin niin mitä liikkeitä kannattaisi tehdä?
Pieneen tilaan mahtuu kotona käytettävissä oleva jumppakuminauha, jossa on molemmissa päissä kädensijat. Toinen pää oven kahvaan kiinni ja heittoliikettä paikaltaan seisten. Ojentajan treeni kumpparin toisen pään päällä seisten on myös kätevä lajinmukainen treeni. Mark Ellis suositti yllättävän tehokasta koordinaatiotreeniä, joka käy kätevästi ryhtilihaksiin ja suurimpiin tehoa tuottaviin lihasryhmiin olen vähemmän tehokas jaloille kuin keskiruumiille. Siinä seistään yhdellä jalalla ja maassa olevan jalan puolella olevalla kädellä lyödään etuviistoon niin, ettei rintamasuunta muutu. Ei tarvitse isoja painoja, jotta tuntuu pian, eikä toistojakaan tarvitse monta havaitakseen vaikutusta. Kädellä lyöntikin
auttaa kummasti puttaukseen ja luulenpa myös draivin loppuvaiheen saavan apua tuosta.
AMA
Viestit: 1120
Liittynyt: Ke 29 Elo 2007, 17:36
Oikea nimi: Markus Mäntylä
Seura: Tampereen Frisbeeseura
Paikkakunta: Tampere

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja AMA »

http://www.youtube.com/watch?v=BgRphH_Yuzc

Siitä ehkä kaikkien aikojen kovimman kuulantyöntäjälupauksen treeniohjelmaa. Veikkaan, et samankaltaista treeniä pitäisi meidän lajia varten tehdä, jos meinaisi saada sitä paljon puhuttua nopeutta ja räjähtävää voimaa. Hitaat bodaripumppaukset tuskin paljoa auttaa...
"play for show, work for dough" -Lloyba
Avatar
Jaani
Viestit: 2858
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Tässä on koulukuntaeroja, että mikä kannattaa ja mikä ei.

Nyrkkeilysäkki olisi kyllä hyvästä.
Kimmo
Viestit: 161
Liittynyt: Ma 17 Heinä 2006, 8:34
Oikea nimi: Kimmo Lindholm
Seura: Nummelan Frisbeeseura
Paikkakunta: Espoo - Vihti

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja Kimmo »

AMA kirjoitti:http://www.youtube.com/watch?v=BgRphH_Yuzc
Siitä ehkä kaikkien aikojen kovimman kuulantyöntäjälupauksen treeniohjelmaa. Veikkaan, et samankaltaista treeniä pitäisi meidän lajia varten tehdä, jos meinaisi saada sitä paljon puhuttua nopeutta ja räjähtävää voimaa. Hitaat bodaripumppaukset tuskin paljoa auttaa...
Jep, on pantu merkille tuo kaveri. Toivottavasti ei kuitenkaan noudata videon lopussa näkyvän esikuvansa ravitsemustieteitä. Kannattaisi äkkiä vaihtaa lajia johonkin vähän rahakkaampaan hommaan. Kuulantyönnöllä ei elä. Kysykää vaikka Arsi Harjulta.

Tuli vähän Kekkonen mieleen noista vauhdittomista hypyistä. :)

On kyllä hyperlahjakas kaveri!!
jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja jiiärrä »

Näin paketissa olevalta vanhalta pierulta, jolla kaikki paikat on paskana, sanoisin, ettei ehkä kannata treenata liikkuvien osien kanssa, kuten hyppiä epävarmalle alustalle ja punnerrushypätä palleille. Viime vuoden talvella vedin Wii Sportsin kuntonyrkkeilyä, jossa vasta lopussa on sarjatulilyömistä. Siitäkin huolimatta puttiin tulii lisää kontrolloituja metrejä pari kolme ja keskiarvopituudet draiviin kasvoivat. Ei hirveästi tullut lisämittoja maksimeihin, mutta hyvä, että edes keskiarvot kasvoivat ja siten keskihajonta pienentyi.

Mä en ole liikuntatieteilijä, mutta noin diletanttitasolta asiaa tarkastellen tuosta videosta puuttui lantion kääntymisen treenit ja hyvää olivat ne osuudet, joissa haettiin maksiminopeutta ja tehon tuottoa liikkeratojen ääripäissä.
Lepostara
Viestit: 2
Liittynyt: Ma 09 Tammi 2012, 14:43
Oikea nimi: Antti Henriksson
Seura: Muu frisbeeseura
Paikkakunta: Siuntio
Viesti:

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja Lepostara »

Nyt kun etelässä on vielä heittokelit yllättävänkin hyvät niin udellaanpas kokeneemmilta vähän vinkkejä... Eli puolitoista vuotta on lajia harjoiteltu juuri "väärin" eli driveri käteen ja täysiä repimään ja ihmetellen kun ei lätty lennä aluksi kuin 30m ja vasemmalle... :lol: No lopulta pituudet nousi täysillä repiessä sinne 90m paikkeille kunnes alkoi olemaan lihakset kovilla jatkuvan repimisen takia jokaisen kierroksen jälkeen. Sen jälkeen on tullut luettua tätä topikkia useampaankin otteeseen joka sivu läpi ja yritetty raapia vinkkejä tuohon omaan heittämiseen.

Sitten itse asiaan... Eli "uusittu heitto" näytti ennen lumen tuloa tältä- >
http://youtu.be/Lg533TiOKoo (Pahoittelen kuvanlaatua, kuvattu vain vedon suoruuden tarkastelua varten ja parempaa ei ole tällähetkellä saatavilla, mutta jos tuosta jotain selvää saisi)
Kertokaapaa viisaammat ollaanko menty vieläkin aivan väärään suuntaan ja mitä pitäisi korjata? Veto ainakin taitaa vielä lähteä liian kaukaa rintakehästä?
Nuo heitot lentää n 90-100 metriä 10 nopeuden kiekoilla "maksimeilla" eli tarkkuutta vaativissa heitoissa tippuu varmaan 20m pois.
Kirkkonummen Disc Golf Club
Jatama
Viestit: 83
Liittynyt: Ti 06 Syys 2011, 20:49
Oikea nimi: Jani Määttänen
Paikkakunta: Ylivieska

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja Jatama »

En tiedä hämääkö kuvakulma, mutta omaan silmään näyttäisi siltä, että otat vauhtiaskeleet vasemmalle etuviistoon heittoon nähden. Menee tehot hukkaan, kun askeleet ei suuntaa heittoa oikein.

Ja olet oikeassa. Kiekko saisi viistää lähempää rintaa, koska nyt se tekee hiukan puolikaarta (jos katsottaisiin suoraan ylhäältä päin). Vedolle saisi myös mittaa lisää, jos ojennat kiekkoa kauemmaksi, suoraan taakse päin. Ikään kuin antaisit kiekon jollekkin takana seisovalle. Nyt jää vartalon kierto jotenkin vajaaksi ja näyttää siltä, että heitto lähtee pelkästään kädellä.

Viisaammat jatkakoon.
jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja jiiärrä »

Viisausvaatimuksista huolimatta vastaan, kun en paremmin ymmärrä olla hiljaa.

Noilla vauhdeilla on helpompaa korjata juoksusuuntaa ja pitää tekniikka kasassa. Suomessa on useita pelaajia, jotka heittävät pitkälle ja juoksuvet vasemmalle ohi kohteesta ja pitävät selkää paljon kohti kohdetta pitäen oikeaa jalkaa noinkin vasemmalla, kuten videossasi teet. Erona hon se, että he saavat enemmän tehoja irti ruumiin painopisteen siirtämisestä, kun he liikkuvat nopeammin takaa eteen ja puskevat nopeammin vasemmalla jalalla. Siten he kääntyvät vauhdikkaamin kohti kohdetaa pystyen kääntymään rinta osoittamaan menosuuntaan silloin, kun kiekko irtoaa sormista. Tuollaisessa tavasssa heittää on muutama vaaran paikka. Verrattuna suoraan kohti kohdetta juoksemiseen tekniikassasi pitää aina liikkua kovaa ja pukata vauhdilla vasemmalla jalalla, jotta ruumis ei jäisi osoittamaan vasemmalle kohteesta kiekon irtoamishetkellä>ohi vasemmalta. Kun ponnistusvaatimus on kova, liukas alusta ja huono pito kengissä tai mikä tahansa asia tai yhdistelmä syistä aiheuttaa isoja eroja tekniikkaan ja tähtäykseen erilaisila keleillä. Väsyessä on vaikemapaa ponnistaa niin kovaa, että ehtii kääntymään kohti kohdetta ajoissa kiekon irtoamista varten. Tekniikassa eri liikkeiden järjestys tai aloitusajankohdat voivat muuttua eri keleillä ja väsymystiloilla. Mitä kvoempaa pitää liikkua, sitä isompi on liukastumisriski. Ryntääjänä teidän tämän asian liiankin hyvin.

Kokeilisin, mitä saman vauhdin pito tekee, mutta suoraan kohti kohdetta juosten ja juoksusuunnan keskiviivalle jokaisen askeleen maahan laskien. Mukaanlukien irotamisen jälkeinen vasemman jalan saattoaskel. Tämä vaakaheitoille.

Kun näet, mitä tapahtuu pituudelle sekä tarkkuudelle että toistettavuudelle, tiedät, mitä kehittää ja milloin kannattaa valita mikä tapa heittää. Sen jälkeen harjoittelisin kauemmas taakse kiekon viemistä ennen kiekon eteen liikuttamista. Kun se sujuu lisäisin pienin välein liikkumisnopeutta. Monta lisämetriä on tarjolla nopeammasta juoksusta. Alkuvauhtiaskeleet eivät välttämättä tuo paljoakaan lisää, mutta viimeisen askeleen nopeuttaminen juoksuvauhtiin ei haittaa kuin vaatimustason jyrkässä nousussa. On vaikeaa pitää tekniikka kasassa täydellä vauhdilla.

Hienosäätönä em. asioiden lisäksi voi kokeilla, mitä tapahtuu, kun viet kyynärpään lähemmäs kohdetta ennen kuin aloitat käden suoraksi oikaisemisen kyynärpäästä.
manux
Viestit: 21
Liittynyt: Pe 08 Heinä 2011, 18:00
Oikea nimi: markku luukkainen

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja manux »

Vinkkejä miten vois parantaa draivia? http://www.youtube.com/watch?v=NHzQlsEg ... e=youtu.be

Laatu on vähän mitä on, kun nappasin luurin kameralla ton. Pituus oisko ollut 75-80m pinnassa loivaan ylämäkeen. Heitin tarkoituksella tuon destroyerin kun muki on tuolla keskellä montussa puiden takana. Oikealta puolelta mäen päälle ja siitä jyrkkä feidaus vasemmalle on osoittautunut parhaaksi aloitukseksi tolle reiälle. Suora keskeltä toimii kans, jos osaa heittää pitkälle ja suoraan :D

Omaan silmään näyttäs, että liikkuvuus lantio/olkapäät ei ole oikein hyvä ja siihen pitäisi panostaa. Tasapaino näyttää katoavan ja se varmaan syö metrejä? Vedosta ei oikein itse osaa sanoa, kun tuohon videolle ei kovin montaa framea näemmä tullut.
jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja jiiärrä »

Väylää pitkin heittäminen on eri asia kuin maksimipituuden haku eri lentoradoilla. Siksi on ihan arvailua, miten heittäisit erilaisen heiton.

Tuosta heitosta voi sanoa sen verran, että jos haluat lisämittaa heittoihin, siihen on aika helppoja keinoja se, että viimeinen askel laskeutuu niin, että varpaat osoittavat kauemmas pois kohteesta. Silloin pystyt kurkottamaan kädellä kauemmas taakse. Täällä on minua pidemmälle heittäviä kavereita, joilla tehot riittävät kiihdyttämään kättä, kun käsi lähtee liikkeelle okean jalan laskeutuessa viimeisessä askeleessa. Minulla ei tehot riitä siihen, vaan käsi hidastuu loppua kohden ja menetän pituutta hieman. Aiemmin menetin enemmän tehoa heti alusta täysillä kädellä repäisemällä. Sinuna kokeilisin, mistä kohdasta kädellä täysillä kiihdyttämällä saat aikaa parhaan pituuden, kun sinulla ei ole minun ja tykkikäsien heittokättä ja hermostoa.

Olet oikessa siinä, että lantiosi ja hartiasi ovat lukittuina keskiasentoon. Siinä lähtee kaksi kättä vahvempaa aluetta pois voiman tuotosta. Tasapaino meni, kun jalka tuli pönkkänä maahan, mutta lantio oli niin löysänä, että liike-energia, joka tuli juoksusta siirtyi lantiosta eteen niiaukseen. Toinen ongelma oli se, että oikea jalkasi oli lähes koko ajan tasajalkaisena maassa. Se vääntää nilkkaa vammautumiseen asti ajan myötä. Nimimerkillä tämä talvi menee kolhuista palautumisyrityksessä. Lisäksi se jarruttaa kohti kohdetta kääntymistä. Mitä hitaammin liikut, sitä suurempi riski on siinä, että et saa heitettyä kohti kohdetta, kun ruumiisi osoittaa vasemmalle. Lisäksi tehot rajautuvat.
Avatar
PM
Viestit: 733
Liittynyt: Ke 26 Loka 2005, 10:31
Oikea nimi: P.Määränen
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Tikkurila

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja PM »

jiiärrä kirjoitti: kun sinulla ei ole minun ja tykkikäsien heittokättä ja hermostoa.
Hetkinen Jr nyt kyllä latasit kovimman läpän mitä olet tällä saitilla kirjoittanut. :D Sinun käsi esim:K.Vesala/J.Heinonen oot valovuoden jäljessä. :lol:
Kaikki muu on turhaa paitsi putti!!


http://www.frisbeepoint.fi/kauppa/index.php
AMA
Viestit: 1120
Liittynyt: Ke 29 Elo 2007, 17:36
Oikea nimi: Markus Mäntylä
Seura: Tampereen Frisbeeseura
Paikkakunta: Tampere

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja AMA »

Jees, melko räjähtävän olonen veto manuxilla, joten potentiaalia varmasti löytyy. Koita heiton alussa venyttää veto hieman pidemmältä takaa ja heiton lopussa pyörähtää kantapään ympäri. Noilla saanet jo jonkin verran lisää tehoja.
"play for show, work for dough" -Lloyba
jiiärrä
Viestit: 919
Liittynyt: To 20 Elo 2009, 21:41
Oikea nimi: Janne Räsänen
Seura: Talin Tallaajat

Re: Pimp my drive

Viesti Kirjoittaja jiiärrä »

PM kirjoitti:
jiiärrä kirjoitti: kun sinulla ei ole minun ja tykkikäsien heittokättä ja hermostoa.
Hetkinen Jr nyt kyllä latasit kovimman läpän mitä olet tällä saitilla kirjoittanut. :D Sinun käsi esim:K.Vesala/J.Heinonen oot valovuoden jäljessä. :lol:
Tarkoitin soffaperuna-tykkikäsi akselia, eli manuxilla on vain hänen kroppansa, mikä ei ehkä osu kumpaankaan ääripäähän. 94 on mun enkka ja normaalisti hommaa syö se, etten vauhdeissa ole talvella pystynyt pitämään jalkaa maassa. Kun olen heittämisestä saikulla, en pääse edes parantamaan tekniikkaani :twisted: Selkävamman jälkeen on ollut sikamaisia vaikeuksia saada yläkroppaa kääntymään oikealle lantiosta kääntäen. Syö tehoja. Miestä vielä enemmän.
Vastaa Viestiin