Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton visio)

Keskustelua frisbeegolfista

Valvoja: HALLITUS

Tapanote
Toiminnanjohtaja
Viestit: 9124
Liittynyt: To 10 Syys 2009, 8:44
Oikea nimi: Tapani Aulu
Seura: Tomoottajat Disc Golf
Paikkakunta: Turku

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Tapanote »

Joo, tämä on trendi joka kaudella. Alkukaudesta tungosta. Lopussa ei ihan niin paljon.

Luulin, että vertasit koko kautta edelliseen.
Avatar
tuminoid
Site Admin
Viestit: 4063
Liittynyt: Ke 09 Kesä 2010, 13:45
Oikea nimi: Tuomo Tanskanen
Seura: Karkkilan Frisbeegolfkerho
Paikkakunta: Nummela

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja tuminoid »

Tapanote kirjoitti:Joo, tämä on trendi joka kaudella. Alkukaudesta tungosta. Lopussa ei ihan niin paljon.

Luulin, että vertasit koko kautta edelliseen.
Muisti on hyvä mutta lyhyt, muista edes mitään viime kaudesta ;-) Piti oikein tarkastaa oliko sama meininki, ja kyllähän se siltä näytti.

Pointti kuitenkin oli että hinnankorotus ei ole yksiselitteinen, se voi toisaalta tuoda pelaajia kisoihin kun niistä voi saadakin bensojen päälle jotain, mutta toisaalta se voi kadottaa väkeä. Se voi myöskin muuttaa osallistujien painotusta, eli korkeammalla hinnalla tulee vaikka enempi avoimen pelaajia kun amatöörejä. Voi olla että se ajaa entistä enemmän pelaajia pois koska on kallista osallistua ja joku siitä samasta top10:sta vie massit kuitenkin. Aina kun on rahat kyseessä, mikään ei ole yksinkertaista.

Ehkä ensi kaudella nähdään selkempi jako kalliisiin (EO/ET), keskihintaisiin (Pro-tour ja muut 40-50e luokassa) ja halpoihin (10-20e), tasaisemmin koko kauden läpi ja nähdään miten maksun suuruus vaikuttaa pelaajajakaumiin ja kisan yleiseen laatuun.
letiss
Viestit: 416
Liittynyt: Ke 05 Syys 2007, 9:46

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja letiss »

Siis eihän kisaa voi sanoa kalliiksi ennen, kuin tietää mitä maksulla saa ? Esimerkiksi tuo lähettämäni
esimerkkikisa, niin ei siellä saanut palkintorahaa ollenkaan, ainoastaan normaalia hienomman "pytyn".

Hinta/laatu kato, se on se mikä ratkaisee. Onhan Teilläkin Tuomo Karkkilassa Suomen kallein viikkokisa ?

Jostain kisasta kymppikin on liikaa, mutta jostain kisasta 50,- voi olla hyvinkin kohtuullinen hinta. Tästä
tämä topicci keskustelee ja nyt tämä aihe taas tuntuu jäävän kaiken muun jalkoihin.
AMA
Viestit: 1120
Liittynyt: Ke 29 Elo 2007, 17:36
Oikea nimi: Markus Mäntylä
Seura: Tampereen Frisbeeseura
Paikkakunta: Tampere

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja AMA »

Maksan itse ainakin majoreista mielelläni sen 100+ euroa, vaikka sieltä välttämättä mitään palkintoina takaisin saakkaan. Tiedän pääseväni ensiluokkaisesti järjestettyihin kisoihin hienolle radalle. Plussana vielä, että mukana yleensä maailman parhaat pelaajat ja ilmassa on todellista suuren urheilujuhlan tuntua. Tuollaisiin kisoihin jää helposti koukkuun ja jälkeenpäin iskee jopa pieni kisakrapula, kunnei jaksa mikään vähäpätöisempi kisa kiinnostaa.

Sen sijaan jos vaikka tällä kaudella niissä kahdessa kisassa, joissa olen ollut TD:nä, kisamaksu olisi ollut 100+ euroa, ei se olisi näkynyt kuin palkintojen suuruudessa. Vapaaehtoisia tuskin olisi löytynyt yhtään enempään, väyläkohtaiset tulokset ja ratingit ovat olleet esillä samana iltana jne. Tässä koitan sanoa ettei pikkukisat muutu isoiksi kisoiksi korottamalla osallistumismaksuja. Mielestäni halpoja pikkukisoja tarvitaan jatkossakin. Lisäksi toki hienoa, jos tulee isompiakin kisoja, mutta niiden järjestämisessä homma lähtee liikenteeseen ihan muusta, kuin kisamaksun korottamisesta.
"play for show, work for dough" -Lloyba
jajvirta
Viestit: 69
Liittynyt: To 24 Touko 2012, 13:01
Oikea nimi: Jarno Virtanen
Seura: Tampereen Frisbeeseura

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja jajvirta »

Samaa mieltä AMAn kanssa. Uskon, etten ole yksin siinä joukossa, jotka toivoo, että pääsee kohtuullisella osallistumismaksulla (max 20e-30e) SFL:n alaisiin kisoihin. Ymmärrän letissin pointin, että isommalla osallistumismaksulla voi saada kaikenlaista lisäarvoa, mutta luulen, että niille on oma kohderyhmänsä, johon en itse vielä kuulu. Siksi toisekseen, jos osallistumismaksu on 50e, niin pelaajat todennäköisesti olettavat, että suurin osa rahasta menee rahapalkintoihin. Tämän jälkeen lisäarvo ei voi olla kovin iso sellaiselle, joka ei todennäköisesti pääse rahoille.

Mutta tämä on siitä hedelmällinen aihe, että ei tarvitse mitään konsensusta. Sen kun järjestää tällaiset kisat ja sittenhän sitä näkee onko sille tilausta.
hilippa
Viestit: 246
Liittynyt: Ma 14 Helmi 2011, 11:13
Oikea nimi: Lassi Salminen
Seura: Tomoottajat Disc Golf
Paikkakunta: Kankaanpää
Viesti:

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja hilippa »

Sehän on selvä, ettei pelkällä rahalla järjestetä oheistoimintaa tai parempia kisoja, jos ei ole riittävästi tekijöitä. Monelle fribaajalle kisareissut ovat kuitenkin myös hyvin pitkälti sosiaalisia tapahtumia, joissa tavataan enemmän ja vähemmän tuttua porukkaa. Itse ainakin olisin valmis maksamaan muutaman kympin ekstraa, jos jossain olisi kisojen yhteydessä yhteisruokailut, saunat sun muut illanvietot.
Leevi
Viestit: 16
Liittynyt: Ti 14 Kesä 2011, 21:15
Oikea nimi: Leevi Liitti
Seura: Frisbeegolfseura 7k
Paikkakunta: Turku

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Leevi »

Voisihan sitä järjestää enemmän niitä pro tourin kisoja ym missä on korkeempi osallistumismaksu... Ja niidenkin osallistumismaksu vois olla korkeempi. Todella paljon enemmän oli ns pikkukisoja. Erikseen vois tehä USDGC mallilla suomen "massi tourin". Olis esim 4-6 karsintakisaa joissa kaikissa olis suurempi osallistumismaksu (jokaisesta 40% pääpottiin + "pikku sponsori" joka rahoittaa kisojen järjestämistä ja yksittäisen kisan palkintopottia. 32 pelaajaa pääsis karsintojen kautta finaaleihin jotka kuitenkin käytäis players cup meiningillä 1 vs 1. Tälläset 1 vs 1 puuttuu Suomesta kokonaan ja mun mielestä tää vois olla ISOMMAN yleisön kannalta kiinnostavampi pelimuoto. Koko tourin "iso sponsori" (touri nimettäisiin vaikka pääaponsorin mukaan) jonka tuki menee finaalien palkintopottiin. Seurat sais oman kisan palkintopotista vaikka 10%, ehtona että he saavat jonkun "pikku sponsorin" jonka tuki menisi 80% kisan palkintoihin ja 20% heille itselleen (nyt siis puhun rahallisesti tukevista sponsoreista) ja jokainen "pikkusponsorikin" olisi jotenkin näkyvillä siinä GRAND FINALE 1vs1 kisassa. Esim heille olisi vaikka yksi sponsoroitu väylä tjsp. Grand finale olisi niille 32 pelaajalle, jotka sinne pääsevät ilmainen. Minkä takia tähän tulisi sellaisia pelaajia eivät koe voivansa voittaa, kun on niin vähän paikkoja jaossa grand finaaliin ei parhaatkaan pelaajat saa ensimmäisessä osakilpailussa paikkaa finaaliin vaan joutuvat osallistumaan useampiin osakilpailuihin ja ainakin itse olisin aiemmin ollut valmis maksamaan siitä että saisin mahdollisuuden pelata huippujen kanssa. Myös kun on parempia pelaajia tulee kisaan erilainen fiilis josta AMA just puhu että semmoisesta olis valmis maksamaan enemmän. Näihin täytyy tottakai panostaa esim ratojen kunto täytyy olla loistava ja se vaatii yleensä vapaaehtois työtä. Yksi vaihtoehto on että järjestäjä joka on järjestänyt parhaimmat karsinta kisat (en vielä tiedä miten määritellään) saa oikeuden järjestää finaalin, joka toisi järjestävälle seuralle mainetta ja kunniaa. Ja se seura joka järjestää finaalin saisi liitolta resursseja sen järjestämiseen palkintona karsintakisan hyvin järjestämisestä. Vähän tuli sekava mutta toivottavasti idea hahmottuu :D
Jyrmy
Viestit: 24
Liittynyt: La 28 Tammi 2012, 17:04
Oikea nimi: Jyri Salminen

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Jyrmy »

Ei sitä palkintopottia kuulu pelaajien lompakosta kasvattaa.
GARFFi
Viestit: 105
Liittynyt: To 20 Tammi 2011, 19:09
Oikea nimi: Mikko Karvinen
Seura: Tomoottajat Disc Golf
Paikkakunta: Kankaanpää

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja GARFFi »

hilippa kirjoitti:Sehän on selvä, ettei pelkällä rahalla järjestetä oheistoimintaa tai parempia kisoja, jos ei ole riittävästi tekijöitä. Monelle fribaajalle kisareissut ovat kuitenkin myös hyvin pitkälti sosiaalisia tapahtumia, joissa tavataan enemmän ja vähemmän tuttua porukkaa. Itse ainakin olisin valmis maksamaan muutaman kympin ekstraa, jos jossain olisi kisojen yhteydessä yhteisruokailut, saunat sun muut illanvietot.
+1 !!
Avatar
Jaani
Viestit: 2858
Liittynyt: Ti 23 Tammi 2007, 19:16
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Leevi kirjoitti: Koko tourin "iso sponsori" (touri nimettäisiin vaikka pääaponsorin mukaan) jonka tuki menee finaalien palkintopottiin.
Paljon on nyt puhuttu sponsoreista, ja sehän on hyvä asia. Se, että hankitaan sponsori, on erittäin vaikea ja iso tehtävä ottaa hoidettavaksi, koska sponsori haluaa rahalleen yleensä vastinetta, ellei sitten löydy joku ihan puhtaasti lajin tukemista haluava sponsori.

Vastine on yleensä näkyvyys. Tämän vuoden isoimmat ja hienoimmat kisat pelattiin Nokialla, jossa yleisöä oli oikein mukavasti, eli jotain pari sataa katsojaa finaalia seuraamassa. Se on näkyvyyttä.

Se vain ei valitettavasti vielä vedä vertoja juuri millekään urheilulajille, joka edes saattaisi vilahtaa lauantain urheiluruudussa tai jota sadat ihmiset seuraavat paikan päällä viikoittain. Meillä on yksi tällainen kilpailu vuodessa, eikä sekään kiinnostanut kuin paikallismediaa vähäsen saati sitten television urheiluohjelmia.

Tällä hetkellä tarvitaan sponsori, joka ei ole kiinnostunut välittömästä hyödystä, eli näkyvyydestä. Sellainen sponsori haluaa tukea lajin kehitystä pitkässä juoksussa, mutta onko niitä näinä talouden vaikeina aikoina?
Juhani
Viestit: 108
Liittynyt: La 06 Loka 2007, 11:57

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Juhani »

Lisäarvoa kisoille voi luoda myös muilla keinon. Joissain muissa urheilulajeissa kuhunkin kilpailuun nimetään joku liiton hyväksymä, järjestävän seuran ulkopuolinen henkilö tarkastamaan ennen kilpailua, että kilpailujärjestelyt ovat sääntöjen ja muiden ohjeiden mukaiset. Lisäksi viimeistään kilpailua edeltävänä päivänä järjestetään joukkueen/seurojen johtajille kokous, jossa järjestäjä tiedottaa asiansa, jonka jälkeen joukkueen johtajat saavat puheenvuoron. Ideana on, että jos pelaajilla on toiveita / vaatimuksia, voidaan esim. rataa tai muita järjestelyitä vielä muuttaa ennen kilpailun alkua. Pelaajat siis keskustelisivat oman seuransa edustajan kanssa, eivätkä jokainen erikseen kilpailun järjestäjän kanssa. Helpompi käsitellä asioita ja keskustella mielekkäästi jos kokouksessa on vain 10-20 edustajaa kuin että kaikki pelaajat ovat paikalla. Myös rekisteröityminen kisaan kootusti helpompaa niin järjestäjille kuin pelaajille.

Jotain tommosia juttuja vois miettiä. Kuten esimerkissäni tai jollain muulla tapaa.
Dizzy
Viestit: 65
Liittynyt: Ti 26 Huhti 2005, 12:44
Oikea nimi: Anssi Sahri
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Dizzy »

Ollaanko me lajina jo siinä pisteessä, että kisanjärjestäjiksi on ihan oikeasti tunkua? Mun muistissa pyörii edelleenkin ajat, jolloin oli oikeasti haaste saada tarpeeksi kisanjärjestäjiä kasaan.

Jos lähtökohtaisesti rata pitää olla huippukunnossa, tulospalvelun nopeus jossain salaman kieppeillä, spotterit toki jokaisessa tarvittavassa paikassa ja sen päälle vielä pino muuta toivottavaa, olisi hyvä ehkä kuunnella niitä järjestäjiäkin tässä asiassa.

Kisojen pitäminen on - koosta riippuen, aikamoinen homma. Nämä kisoille osoitetut vaatimukset myös kasvavat joka vuosi. Kauan sitten jonkun Tali Openin pitäminen oli tosi hauskaa, koska homma voitiin vetää aika rennoin rantein. Nykyään siellä ollaan ihan rehellisesti töissä - tosin ilman palkkaa. Staffin haaliminen kisaan ja heille perustelu, miksi pitäisi olla 07:00 lauantaina ja sunnuntaina radalla liput kädessä ei ole ihan helpoin temppu.

Ja pelaajatkin ovat niin erilaisia. Osa kannattaa kilpailumaksun nostamista, jos siitä saa lisäarvoa omalle kokemukselle. Toiset liputtavat lisäarvon puolesta, mutta ei siitä omasta osallistumismaksusta. Kaikkia ei voi tyydyttää, mutta jos seurana haluat järjestää kisan - olisi se suotavaa että edes seura siitä jollain tavalla hyötyisi.

Raha on huono motivaattori kisan pitämiseen. Kun ynnätään tehtyä työtä ja kerättyä rahaa, ei kisat ole kovinkaan kummoinen varainhankinnan kohde. Toki kioskimyynnillä voi kattaa jonnin verran, mutta kun sitä staffiakin pitäisi jollain tavalla muistaa. Voihan tämä olla muuttunut paljonkin, mutta hyvin pitkään suurin osa kisoista järjestettiin ennenkaikkea lajin edistämiseen vedoten. Promotaan omaa rataa (joka ei siis yleensä tuota mitään, näytetään vaan että meillä on tälläinen) tarjotaan paikallisille mahdollisus mitata taitoja kotikentällä muita vastaan, yritetään tuoda lajin huippuja paikallisten pällisteltäviksi, pidetään kisa koska SFL tarvitsee jonkun pitämään sen...

Tämä on hieno ketju, koska on oikeasti mielenkiintoista lukea mitä pelaajat haluaisivat kisoista. Ja kyllä niitä toiveita saa- ja kannattaa esittää. Usein vain syntyy yhtälö, jossa ainoa toiveiden täyttäjä onkin järjestävä seura ja mitä vaikeammaksi tämän yhtälön tekee - sitä vähemmän saattaa kisoja olla tulevaisuudessa.

Aika syvällä kokemuksen rintaäänellä voin kyllä sanoa, että porukka on valmis maksamaan elämyksistä. Elämyksien järjestämisessä tosin on helpompaa, kun unohtaa SFL:n alaiset kekkerit ja keskittyy puhtaasti tapahtumaan. Silloin voi vapaasti kehitellä vaikka mitä sisältöä ja antaa vain könttäsumman jolla pääsee mukaan. Yleensä näihin syntyy aikamoiset jonot.

Nummelan porukka tosin kuluneena kesänä näyttivät, että on mahdollista ympätä elämys ja liiton alaiset kisat yhteen. Harvemmin sitä toivoo, että olisi vähän vanhempi. Sitä en tiedä, jäikä hommasta käteen muuta kuin hyvä mieli hienon tapahtuman järjestämisestä. Hyvällä mielellä näitä ei nimittäin ihan hirveän usein jaksa järjestää.
Tapanote
Toiminnanjohtaja
Viestit: 9124
Liittynyt: To 10 Syys 2009, 8:44
Oikea nimi: Tapani Aulu
Seura: Tomoottajat Disc Golf
Paikkakunta: Turku

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Tapanote »

Dizzy kirjoitti:Ollaanko me lajina jo siinä pisteessä, että kisanjärjestäjiksi on ihan oikeasti tunkua? Mun muistissa pyörii edelleenkin ajat, jolloin oli oikeasti haaste saada tarpeeksi kisanjärjestäjiä kasaan.
Taisi olla eniten SFL-kisoja koskaan (33) tänä vuonna? Ja vaikka pari paikkaa korostuikin (Vihti, Kpää ja Oulu), niin yli 20 radalla kisattiin liiton kisojen merkeissä.
Dizzy
Viestit: 65
Liittynyt: Ti 26 Huhti 2005, 12:44
Oikea nimi: Anssi Sahri
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Dizzy »

Tapanote kirjoitti:
Dizzy kirjoitti:Ollaanko me lajina jo siinä pisteessä, että kisanjärjestäjiksi on ihan oikeasti tunkua? Mun muistissa pyörii edelleenkin ajat, jolloin oli oikeasti haaste saada tarpeeksi kisanjärjestäjiä kasaan.
Taisi olla eniten SFL-kisoja koskaan (33) tänä vuonna? Ja vaikka pari paikkaa korostuikin (Vihti, Kpää ja Oulu), niin yli 20 radalla kisattiin liiton kisojen merkeissä.
Tämä on hienoa. Iso käsi kaikille kisanjärjestäjille!

Varmaan pitää sen verta tähdentää, että kisoja on erilaisia. Hyvä jakaja tässä on se, voiko kisan TD itse pelata. Jos haluat pelata kotiradalla kisan, on kisan järjestämienn se varmin tapa toteuttaa tämä. Jos taas mielessä siintää kisakokemus, jossa sisältö tai pelaajamäärä pakottavat TD:n olemaan ihan pelkkä TD, on yhtälö vähän erilainen.

On hienoa, että harrastajia, ratoja ja sitä kautta aktiiveja on enemmän. Tästä nyt hyötyvät melkein kaikki. Tässä on lajilla töitä, kun tälläinen käyrä pitäisi pitää nousevana ja samalla lisätä tätä harrastajien saamaa sisältöä. Onneksi on näissä asioissa liitto.

Meillä Talissa yksi kunnioitettava aktiivi ideoi kisaa: Yhtenä viikonloppuna amatööreille, seuraavana pro-pelaajille. Amatöörit pitävät pro-porukan kisan ja päinvastoin. Loistava idea - saa nähdä onko toteuttamiskelpoinen.
Tapanote
Toiminnanjohtaja
Viestit: 9124
Liittynyt: To 10 Syys 2009, 8:44
Oikea nimi: Tapani Aulu
Seura: Tomoottajat Disc Golf
Paikkakunta: Turku

Re: Lisäarvoa kisoille (jaettu ketjusta Suomen Frisbeeliiton vis

Viesti Kirjoittaja Tapanote »

Dizzy kirjoitti:
Meillä Talissa yksi kunnioitettava aktiivi ideoi kisaa: Yhtenä viikonloppuna amatööreille, seuraavana pro-pelaajille. Amatöörit pitävät pro-porukan kisan ja päinvastoin. Loistava idea - saa nähdä onko toteuttamiskelpoinen.
Vastaavaa ideaa toteutettiin meillä Kpäässä kesällä. Ensin pro-tour Jämillä ja seuraavana viikonloppuna amatööri-tour Viidentienristeyksessä. Ja TD-hommien jako ja pelivuoro vaihtui (no piti vaihtua, mutta kun se toinen TD lähti sitten Chileen).
Vastaa Viestiin