Kilpailujen päättämiskäytäntö ja jääviysasiat

Suomen frisbeeliiton hallitus tiedottaa

Valvoja: HALLITUS

Avatar
Ari
Viestit: 6705
Liittynyt: Ke 10 Tammi 2007, 11:57
Oikea nimi: Ari Penttala
Seura: Nummelan Frisbeeseura
Paikkakunta: Nummela

Kilpailujen päättämiskäytäntö ja jääviysasiat

Viesti Kirjoittaja Ari »

Sosiaalisessa mediassa on helppo nostaa asioita puhuttavaksi ja keskustelu ajelehtii aina sinne minne tuuli sattuu kuljettamaan.
Osa asioista on suoraan ja toiset epäsuoraan asioita jotka liittyvät liiton toimintaan ja siksi on haluttu osallistua keskusteluun.
Varsinkin Facebookin keskusteluissa fokus katoaa aika nopeasti kun vastaukset eivät aina tunnu olevan loogisessa järjestyksessä ja siksikin on vaikea tavoittaa asian oikeaa laitaa. Samalla sitten se asioiden lopullinen laita tai virheellisten näkemysten korjaus jää helposti huomaamatta.

Päätimme hallituksessa avata tänne meidän ikivanhalle foorumille "palstan" jonne aluksi poimitaan yleisessä keskustelussa olleita aiheita joiden kokonaisuus liittyy liiton toimintaan ja sitä on tarpeen selventää. Ihan suora kysymyspalsta tämä ei ainakaan aluksi ole, joten katsotaan mihin tämä vie.
Ajatuksena on, että ns. virallinen vastaus löytyy täältä ja on mahdollista linkittää muuallekin keskusteluun.

Sitten asiaan.

Suomen frisbeegolfliiton hallitukseen valitaan jäseniä syyskokouksessa kaksivuotiskaudeksi siten, että noin puolet hallituksesta on aina vuosittain erovuorossa. Tällä vältetään se, että koko hallitus vaihtuisi ja moni asia pitäisi aloittaa alusta. Hallitukseen ei kuitenkaan ole ollut suoranaista tunkua ja siksi hallitus on vaihtuvuudeltaan ollut rajallinen nykyisten vastuunkantajien ollessa suostuvaisia jatkamaan. Tämän voi tietenkin tulkita vain luottamuksenosoitukseksi jäsenistöltä.
Frisbeegolf on senverran pieni laji vielä, että liiton hallituksen jäsenistä 100% on lajin harrastajia. Ihan siis pelaajia. Aktiiviset ihmiset lajin kasvaessa ovat onnistuneet tekemään lajista ammatin tai saaneet itseään tukemaan erilaisia yrityksiä. Meidänkin hallituksessamme on tällaisia henkilöitä.
Hallitus järjestäytyy vuosittain ensimmäisessä kokouksessa jossa samalla käsitellään mahdolliset jääviydet. Meillä on myös hallituksen omalla foorumilla oma osio näille jääviyksille jos joku haluaa asiaa tarkistaa kun keskustelu alkaa. Käsiteltävästä asiasta riippuen hallituksen jäsenistä saattaa hyvinkin pieni osa osallistua toiminnanjohtajan avustuksella keskusteluun ja päätöksentekoon. Asiat on saatu päätettyä mielestäni asiallisesti ja ihmiset joilla on sitoumuksia osaavat ihan itsekin jäävätä itsensä keskusteluista.

Kilpailujen hakeminen liiton kautta tapahtuu seuraavasti. Täytetään lomake jonka toiminnanjohtaja ensin tarkistaa. Sitten se siirretään mahdollisen ensimmäisen keskustelun (kisajärjestäjän kanssa) jälkeen hallituksen foorumille tarkastettavaksi. Hallituksen jäsenet käyvät tutustumassa kilpailuun ja huomioivat järjestelyistä mahdollisia puutteita. Hallituksessa istuu useita henkilöitä joille kilpailun järjestäminen on tuttua hommaa ja osaavat poimia hakemuksista epäkohtia korjattavaksi.
Käytännössä kilpailuhakemuksia ei tarkistella siltä pohjalta että niitä hylättäisiin. Lomakkeen täyttäminen ohjaa hakuprosessia jo niin, että tähän ei ole tarvetta. Liitolla on tarve ja halu saada enemmän kilpailuja pelattavaksi ja mieluummin katsotaan järjestäjän kanssa yhdessä saataisiinko aikaiseksi sellainen paketti joka tyydyttää kaikkia.
Kilpailuhakemusten tarkastelussa en näe tarvetta jääviysasioille lukuunottamatta liiton kisojen (protourit ja SM-kisat) valintaprosessia. Niissä jäävätään jo seurojen jäsenetkin jotka ovat hakeneet kisaa.

Asianmukainen päätöksenteko on tarpeen monista syistä. Itselle yksi iso syy on se, että kun tekee asiat oikein niin voi nukkua yönsä rauhassa.