Liiton toiminnankehittäminen

Keskustelua aiheista, jotka eivät sovi muiden otsikoiden alle

Valvoja: HALLITUS

Roc190

Liiton toiminnankehittäminen

Viesti Kirjoittaja Roc190 »

Mietteitä...

Rahanjaosta:
SM-sarja
Kaksi vuotta sitten laitoimme kiinteät osallistumismaksut, eriytimme isoimmat kisat Nordic Touriin, laskimme pakollisten jaettavien palkintojen arvoa.

Näillä järjestelyillä pyrimme SM-sarjasta tekemään sarja joissa kilpaillaan Suomen parhaimman pelaajan tittelista eikä varsinaisesti rahapalkinnoista. Lisäksi tarkoitus oli että kisanjärjestäjän ei tarvitse kerätä erityistä sponsorirahaa vaan osallistumismaksut kattavat palkinot ja kilpailunjärjestäjälle ja liitolle jää vielä kisanjärjestämisestä rahaa. Tarkoitus myös oli että kisanjärjestäjän ei tarvitse keskittyä sponsoreiden hankkimiseen vaan he voivat keskittyä pelaajille tärkempien asioiden hoitamiseen kuten rataan ja kisan aikatauluun ja tulospalveluun...

Jos miettitään esim. viime vuotta ( 2005), meillä oli 4 hyvin järjestettyä kilpailua joissa kaikissa oli panostettu rataan, ob:t oli selvästi merkitty, radoista oli kartat saataville, tulospalvelut toimivat, aikataulut pitivät jne...

Lisäksi kaikissa kilpailuissa jaettiin enemmän palkintoja kun niille oli säännöissä määrätty. Joten rahajako/rahansiirto "ongelmahan" on päinvastoin positiiviinen = kilpailunjärjestäjä on katsonut että on voinut jakaa pelaajille paremmat palkinnot.

Joten mielestäni liitto on SM-sarjassa näissä asioissa onnistunut.
Seuraavaksi näkisinkin SM-sarjan tärkeimmän kehittämisen kohteen olevan mediamäkyvyys ja tiedottaminen. Tuloksia ja kisaraporteja olisi hyvä saada entistä enemmän eri medialähteisiin (tv, teksti-tv, valtakunnalliset lehdet, paikallislehdet, radio...). Lisäksi SM-sarjalla pitäisi olla hyvät nettisivut jossa on ennekkoraporttit kisoista ja kisan jälkeen joilla tehdään kisoista mielenkiintoisemmat ja pelaajat innostuvat osallistumaan niihin entistä enemmän.

Ongelmana näen myös sen että liitossa ei ole vielä montaa jäsenseuraa,
joten SM-sarjaan osakilpailua voi hakea järjstettäväksi niin seura kuin yksityishenkilökin.

Kilpailunjärjestämisestä tulevat rahat pitäisi aina ohjautua järjestävälle seuralle eikä yksittäisille henkilöille. Yksittäisten henkilöiden järjestämät kilpailut herättävät aina suomalaista kateutta, siitä kuinka paljon kisanjärjestäjä tienaa. Lisäksi jos rahat ohjautuvat seuroille he voivat niillä kehittää toimintaansa ja rahat ikäänkuin "pysyvät" lajin parissa. Heti kun jäsenseuroja on "riittävästi"´, mielestäni kisoja voi hakea vain jäsenseurat.


Rating:
Tässäkin asiassa joudumme menemään vielä pienin askelin eteenpäin, koska PDGA Europen perustaminen on vielä kesken.
Liiton ei ole järkevää lähteä kehittämään omaa rating-systeemiä vaan toimia yhteistyössä PDGA:n/ PDGA Europen kanssa. PDGA ratinginkiä kannattaa kehittää siten että siitä tulee yhteinen maailmanlaajuinen systeemi jota ylläpitää PDGA. Meidän ei ole järkevää tuhlata resursseja sen ylläpitoon tai lähteä laskemaan erikseen omista kisoista ratingejä koska ei ole järkevää että pelaajalla on erilliset SFL rating ja PDGa rating arvot.

Mietteitä... Koska PDGA ylläpitää ratingsysteemiä jokaisen liiton jäsenen pitää olla PDGA:n jäsen tai tulevaisuudessa PDGA Europen jäsen, tai ainakin oikestaan kaikkien kilpailulisenssipelaajien pitää olla jäseniä. On siis järkevää että Sfl:n kilpailulisenssi sisältää PDGA:n jäsenmaksun.

SM-sarjan ja Euro-Tour kilpailuihin pitää olla maksettu liiton jäsenmaksu ja kilpailulisenssi. Ne automaattisesti kuuluvat samalla PDGA/PDGA Europen alaisiin kilpailuihin joista lasketaan kaikille PDGA rating ja kisat saavat aina tietyn PDGA Tier arvon.

Kansallisen sarjan kisoissa ei tarvitse osallistuakseen olla maksettu kilpailulisenssiä/pdga:n jäsenmaksua, joten PDGA:n rating lasketaan myös niistä kilpailuista jotka "läpäisevät"rating-määritelmän. (montako väylää pitää radalla olla, montako ratingin omaavaa pelaaajaa pitää olla mukana jne..) Pelaaja joka haluaa osallistua kansalliseen sarjaan mutta ei meinaa pelata sm-kisoja tai euro-tour kisoja voi maksaa pelkästään pdga:n jäsenmaksun ja siten saada itselleen rating arvon.


Uudistuksia:
Koska Ratamestarialla ei ole tekijöitä olemme laittaneet sen jäähylle mutta julkaisemme vuoden alussaa frisbeeurheilun vuosikirjan.

Liiton nettisivuille on kehitteillä tulospalveluun kohta pelaajainfo, vertaa PDGA:n Player Information. Jussi Lindberg hoitelee asiaa.

Sami
westsidediscs

--

Viesti Kirjoittaja westsidediscs »

---
Viimeksi muokannut westsidediscs, Pe 26 Tammi 2007, 20:22. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Jani
Viestit: 1143
Liittynyt: To 03 Marras 2005, 22:18

Viesti Kirjoittaja Jani »

Onko Ruotsista saatavilla säännöt ruotsiksi?

Kai suomennosasia kannattaa kilpailuttaa; luulisin, että ainakin Tallaajat pystyy tarjoamaan säännöt kilpailukykyiseen hintaan.
zaia

ruotsiksi

Viesti Kirjoittaja zaia »

westsidediscs kirjoitti:1.4. Kuka kääntää säännöt ja sääntömuutokset ruotsiksi ja mikä on korvaus siitä ?
Mun ruotsintaitoni on tällä hetkellä kaukana hyvästä, mutta eikös nämä säännöt ole melko lähellä totuutta? http://www.frisbeesport.se/files/%7B8CA ... E2E%7D.pdf
Antero
Viestit: 110
Liittynyt: Ke 26 Loka 2005, 9:28
Oikea nimi: Antero Erhiö
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja Antero »

Moi.

Joku jossain ehdotti, että liiton olisi hyvä tehdä gallup jäsenilleen koskien frisbegolfin tulevaisuutta. Eli siis mitä ihmiset odottavat tulevaisuudelta?

Kannatan tuota ehdotusta.

Itse haluaisin nähdä lajimme ensin koko kansan kuntoilulajina ja vasta sitten mahdollisesti "huippu-urheilulajina". Liitto on liikaa keskittynyt kilpailulliseen puoleen ja sen kehittämiseen. Hyvä sinänsä myös tuo kilpailullinen puoli - en siis varsinaisesti ole sitä vastaan, mutta kuntoliikunnallinen puoli on aika lailla jäänyt pimentoon.

Laji pitäisi saada vakituiseksi koululiikuntalajiksi. Siinä TT on tiettävästi tehnyt enemmän kuin liitto koskaan.
TT on pitänyt mm. liikunnanopettajille muutaman frisbeeglf tapahtuman, joissa opettajille on lajiamme opetettu. TT on myös lahjoittanut muutamalle koululle käytettyjä kiekkoja sekä myös Helsingin liikunnanopettajat Ry:lle.

Koululiikunnan lisäksi pitäisi saada keski-ikäiset sohvaperunat tutustumaan lajiin. Harrastuspohjaa pitää laajentaa kovasti, ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Vasta sitten kun lajimme on saanut vankan suosion kansan keskuudessa, on aika ruveta kehittämään tuota huippu-urheilupuolta. Sitten medianäkyvyyttäkin tulee taatusti useammin ja helpommin sekä paremmin. Vuoden 2005 medianäkyvyyden kohokohta oli ehdottomasti EM-kisavideo, vaikka olikin hieman amatöörimaisesti tehty. Se oli hieno video ja toi lajimme kerta heitolla yleiseen tietoisuuteen.

Myöskin liiton rahoituksen hankkiminen on mielestäni niin tärkeä asia, ettei sitä voi pelkällä olankohautuksella tai "Anteron puheena" ohittaa.
Kaikkia rahanhankkimismuotoja pitää ajatella ja kehitellä.
Yrityksille myytäviä sponsorointisopimuksia ei ole helppo pienelle lajille myydä, muttei se mahdotontakaan ole. Itse myin TT:n ensimmäisenä vuotena yhden sponssin, jolla TT sai 500 € / vuosi. Kysymyksessä oli kuitenkin pelkkä liikuntaseuran tukeminen. Liitolla on yrityksen kannalta parempi markkina-arvo ja sitä voi hyödyntää helpostikin sponssisoppareiden myynnissä.

Tällä hetkellä liitto saa rahoituksensa lähinnä jäsenmaksuista, kilpailulisensseistä ja ilmeisesti myös jonkin verran kilpailujen järjestäjiltä?
Käsittääkseni liitolle tuleva rahavirta on murto-osa siitä määrästä, mikä olisi järkevän toiminnan pyörittämisen kannalta välttämätöntä. Mihinkään uuteen ei siis ole varaa.

Liitto on tehnyt myös paljon hyvää työtä lajimme eteen. Tämän kirjoitukseni tarkoitus ei ole mollata ketään tai mitään. Tarkoitus on kehittää liiton ja sitä kautta lajimme asemaa Suomessa.
Talin radanhoitoa jo vuodesta 2004.
Jani
Viestit: 1143
Liittynyt: To 03 Marras 2005, 22:18

Viesti Kirjoittaja Jani »

Käsi kädessähän tuo kilpailu- ja kuntoilupuoli kehittyvät: isot kisat saavat julkisuutta, ja sitä mukaa kuntoilijatkin tulevat lajista tietoiseksi.

Minä jo aiemmin kaipailin liiton jäsenten visioita. Olisi kiva kuulla, mitä on suunnitteilla.

Koululiikuntaan laji saadaan parhaiten siten, että joku peluuttaa Jyväskylässä liikunnan opiskelijoita. Sitten liikunnanopettajien päiville kannattaisi mennä esittelemään lajia. Jos vaikka kunnan eri koulut osallistuisivat viiden Chingin ja 30 lätyn ostamiseen, saisi kentän tehtyä minkä tahansa koulun lähialueille. Itse peluutin viime keväänä Jyväskylässä kurssitapaamisessamme pariakymmentä liikunnanopettajaa, kun sain Chingejä lainaksi.
poimis
Viestit: 2284
Liittynyt: Ke 26 Loka 2005, 11:14
Oikea nimi: Sami Poimala
Seura: Talin Tallaajat
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja poimis »

Jani kirjoitti: Koululiikuntaan laji saadaan parhaiten siten, että joku peluuttaa Jyväskylässä liikunnan opiskelijoita.
Kuten hyvin on tiedossa, Jyväskylän seudulle on tulossa ensi kesän/syksyn aikana joitakin ratoja, ensimmäisen avajaiset ovat kesäkuussa.
Ensi syksyn aikana voisin yrittää järjestää liikunnan opiskelijoille jotain häppeninkiä.
Vastaa Viestiin